Τεράστια εθνική επιτυχία χαρακτήρισε το ελληνικό rapid test για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, κατά τον χαιρετισμό του στο 7ο Technology Forum. Το τεστ ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την ελληνική ερευνητική και επιστημονική κοινότητα.
Ο κ. Δήμας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πανδημία έκανε ορατό σε όλους τον ζωτικό ρόλο των ερευνητών, των επιστημόνων και της τεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία.
Υπενθύμισε πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο, σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε η ερευνητική πρωτοβουλία-ναυαρχίδα για την επιδημιολογική μελέτη της COVID-19, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή της οποίας ένωσαν δυνάμεις υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας έξι ερευνητικά κέντρα, τέσσερα πανεπιστήμια, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Δημας μίλησε και για το δίπολο των υποδομών καινοτομίας, που δημιουργούνται σε Θεσσαλονίκη και Αττική, στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας της κυβέρνησης για την αποδοτικότερη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά.
«Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει σύντομα το δικό της πάρκο καινοτομίας και τεχνολογίας, όπου οι φρέσκες ιδέες θα μπορούν να βρουν στήριξη μέσα από το οικοσύστημα που δημιουργείται, ώστε να εξελιχθούν στις τεχνολογίες του αύριο. Στόχος είναι το (τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς) Thess INTEC να καθιερωθεί ως διεθνές hub καινοτομίας, που δεν θα προσφέρει απλά το περιβάλλον για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και θα εξελιχθεί σε κέντρο έρευνας και εμπειρογνωσίας. Ταυτόχρονα αναπτύσσουμε στην Αθήνα το innovation district (προάστιο καινοτομίας), όπου θα δίδεται σε ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης εταιρειών η δυνατότητα για συνέργειες με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών» τόνισε o Χρίστος Δήμας.
Αναφέρθηκε και στη σημασία του Elevate Greece (της ψηφιακής πύλης για νεοφυείς επιχειρήσεις), η λειτουργία της οποίας άρχισε προ μηνός.
Οι δράσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για την καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την COVID-19
Στους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια η στρατηγική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της περιοχής σε θερμοκοιτίδα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων κόντρα στις επιπτώσεις της COVID-19, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Υπενθύμισε πως, πρόσφατα, σε συνεργασία με άλλα μέρη, μπήκε στην αφετηρία στην Κεντρική Μακεδονία ο Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που θα χρηματοδοτηθεί με 1,357 εκατ. ευρώ από τα επιχειρησιακά προγράμματα της Περιφέρειας.
«Το αποκορύφωμα της προσπάθειάς μας είναι η δημιουργία one-stop-shop (υπηρεσίας μιας στάσης) για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πιθανών επενδυτών. Παράλληλα, το σημαντικό ποσό του 1,40 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από επιχειρησιακά προγράμματα, κατευθύνεται σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση της περιφερειακής έρευνας, του δυναμικού της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Με δημόσια δαπάνη 6 εκατ. ευρώ προσφέρουμε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, αλλά και σε συνεργατικά σχήματα να στηριχθούν για επενδυτικές προτάσεις που αφορούν τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργειας και περιβάλλοντος» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στα vouchers τεχνολογίας και καινοτομίας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης (η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις αρχές του 2021). Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας για την υπέρβαση της πανδημικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ