Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Νέα δεδομένα, αλλάζουν αυτά που ξέραμε στην απολύμανση για τον κορωνοϊό


 Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, συνηθίζαμε να απολυμαίνουμε τα πάντα: από πόμολα και διακόπτες, μέχρι όλα τα ψώνια που φέρναμε στο σπίτι. Στις πρώτες έρευνες αυτό θεωρήθηκε ως ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της COVID-19.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν μας είναι πλέον κάτι τόσο άγνωστο. Οι συνεχείς επιστημονικές έρευνες μας έχουν πλουτίσει σε γνώση και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσής του. Τώρα, ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι όλη αυτή η επιπλέον απολύμανση μπορεί να μην αξίζει τον κόπο τελικά.

“Ο κορωνοϊός δεν ζει τόσο πολύ στις επιφάνειες”

Σε μια νέα συνέντευξη στο αμερικανικό NPR (σ.σ. National Public Radio: ιδιωτικό και δημόσια χρηματοδοτούμενο μη κερδοσκοπικό μέσο ενημέρωσης, που ιδρύθηκε με πράξη του Κογκρέσου. Οι περισσότεροι από τους σταθμούς-μέλη του ανήκουν σε κυβερνητικές οντότητες, συχνά δημόσια πανεπιστήμια), ο δρ. Emanuel Goldman, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο Rutgers, αποκαλύπτει ότι η συχνή απολύμανση των επιφανειών για να σταματήσει η εξάπλωση της COVID-19 μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική όσο νομίζαμε. Ο δρ. Goldman εξηγεί ότι στις επιφάνειες το μολυσματικό υλικό που μπορεί να εξαπλώσει την COVID-19 μεταξύ ατόμων «διασπάται πολύ γρήγορα». «Σε νοσοκομεία, έχουν ελεγχθεί επιφάνειες κοντά σε ασθενείς με COVID-19 και δεν μπορεί να εντοπιστεί μολυσματικός ιός», λέει ο δρ. Goldman.

Ο δρ. Kevin Fennelly, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος πνευμονικής και εντατικής φροντίδας στα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, που ειδικεύεται στις αναπνευστικές λοιμώξεις, δήλωσε στο NPR ότι, το να εστιάζουμε στην απολύμανση επιφανειών, πολλοί παραβλέπουν πιο σημαντικά βήματα πρόληψης, τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά στην μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Γιατί δεν κάνουμε περισσότερα για να βρούμε τρόπους καλύτερου αερισμού των κλειστών χώρων;», αναρωτήθηκε ο δρ. Fennelly. Επισήμανε ότι ο ποιοτικός εξαερισμός είναι βασικό μέτρο για να αποτραπεί η διάδοση του κορωνοϊού. Σημείωσε επίσης ότι η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, ικανής να σκοτώσει τα σωματίδια του ιού στον αέρα, θα ήταν μια πιο παραγωγική επένδυση σε χρόνο και πόρους.

Αν και αυτές οι απόψεις δεν σημαίνουν ότι απαλλασσόμαστε από τον καθαρισμό και απολύμανση του σπιτιού, μπορούμε, τουλάχιστον, να τα παραλείψουμε από την καθημερινή ρουτίνα και να τα κάνουμε πιο αραιά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι δύο αυτοί ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ