Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

86 εκατ. Ευρωπαίοι συνδέονται στο Internet μέσω οπτικής ίνας


Καθοδόν για ένα πιο γρήγορο Διαδίκτυο βρίσκεται η Ευρώπη με τις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας να αυξάνονται πανευρωπαϊκά. Ήδη σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 86 εκατ. συνδρομητές συνδέονται στο Internet μέσω Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB). Ο αντίστοιχος αριθμός σε 39 χώρες της Ευρώπης το 2019 ήταν 70 εκατ.

Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται και τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα υπερδιπλαστιαστεί έως το 2026. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της iDate, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο FTTH Council Europe, ο αριθμός των συνδρομητών FTTH / B στην Ευρώπη αναμένεται φθάσει τα 208 εκατ. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό διείσδυσης 73,3%.

Αντίστοιχοι είναι στο μεταξύ οι ρυθμοί διείσδυσης του FTTH-B στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των συνδρομητών FTTH / B σε αυτές τις χώρες αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2026, φθάνοντας τα 148 εκατ. από 49 εκατ. φέτος. Αυτή η ανάπτυξη θα προκύψει από την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε βασικές αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.


Αλματώδης ανάπτυξη

Ειδικά σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές η ανάπτυξη των συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας αναμένεται να είναι αλματώδης. Για παράδειγμα στη Γερμανία αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 730%, στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι του 548% και στη Ιταλία 218%.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις (State of Fibre: new Market Forecasts 2020-2026), τα σπίτια στην Ευρώπη με πρόσβαση σε FTTH / B στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 202 εκατ. το 2026 έναντι 105 εκατ. το 2020 (88 εκατ. το 2019 και μόλις 26,2 εκατ. το 2012).


Αποχαιρετώντας τον χαλκό

Το FTTH Council Europe δημοσίευσε επίσης μια ξεχωριστή μελέτη από τη Wik, που παρακολουθεί την πρόοδο με την απενεργοποίηση των υποδομών χαλκού. Η μελέτη διαπιστώνει ότι η εικόνα στην Ευρώπη όσον αφορά αυτή την πρόοδο είναι κατακερματισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, όπου έχει προχωρήσει η απενεργοποίηση του χαλκού και έχει γίνει η μετάβαση σε οπτικές ίνες τα οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον, καθώς και για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ικανοποίησης των πελατών είναι σημαντικά.

Με την απενεργοποίηση των παλαιών δικτύων, οι κατεστημένοι πάροχοι ελπίζουν να εξασφαλίσουν μείωση του κόστους, ιδίως στις λειτουργίες δικτύου. Τα δίκτυα ινών, σύμφωνα με όσα τονίζουν οι ερευνητές, έχουν έως και 15 φορές χαμηλότερο ποσοστό βλάβης και χρησιμοποιούν έως και 85% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα δίκτυα που βασίζονται στον χαλκό.



Πηγή: moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ