Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Να γιατί ο κορωνοϊός δεν απειλεί τα παιδιά

Όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων κορωνοϊών που έπληξαν την ανθρωπότητα, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να προκαλεί λιγότερα συμπτώματα στα παιδιά και συγκριτικά με τους ενήλικες.

Καθώς η επέλεση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 οι επιστήμονες διερευνούν γιατί τα θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένα άτομα και γιατί τα παιδιά δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ να νοσήσουν. Κι αν νοσήσουν γιατί η υγεία τους δεν κινδυνεύει όσο των ενηλίκων.

Σύμφωνα με ανασκόπηση δεδομένων που δημοσιεύεται στο The Pediatric Infectious Disease Journal, από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από τον ιό έχουν λιγότερα συμπτώματα και γενικά νοσούν λιγότερο.

«Όπως και στην περίπτωση των προηγούμενων κορωνοϊών που έπληξαν την ανθρωπότητα, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να προκαλεί λιγότερα συμπτώματα στα παιδιά και συγκριτικά με τους ενήλικες», εξηγούν η Petra Zimmerman, από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στην Ελβετία και ο Nigel Curtis από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Αναλύοντας όλα τα μέχρι τώρα γνωστά επιστημονικά δεδομένα για την επιμόλυνση παιδιατρικών πληθυσμών από κορωνοϊούς, περιλαμβανομένου του SARS-CoV-2 «φαίνεται ότι τα παιδιά είναι εξίσου πιθανόν με τους ενήλικες να μολυνθούν αλλά λιγότερο πιθανόν να μην νιώθουν καλά ή να εκδηλώσουν οξεία συμπτωματολογία. Έτσι η σημασία των παιδιών στην αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει ακόμα αβέβαιη», αναφέρουν οι ειδικοί.

Δεδομένα από την Κίνα που αφορούν σε κρούσματα που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αναλογούσαν μόλις στο 2% των νοσηλειών λόγω SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους Zimmerman και Curtis τα παιδιά είναι συνηθως ασυμπτωματικά και έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα όταν αυτά πια εκδηλωθούν ενώ γενικότερα ελέγχονται και λιγότερο συχνά για τον νέο κορωνοϊό. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγεί σε υποτίμηση του πραγματικού αριθμού των παιδιών που πραγματικά έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Επίσης τα παιδιά εκτίθενται λιγότερο συχνά στις κύριες πηγές μετάδοσης του ιού.

Και πάλι βάσει των κινεζικών κλινικών δεδομένων «τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν σε μόλις μια με δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο δεν είχε καταγραφεί κανένας θάνατος παιδιού από κορωνοϊό», αναφέρεται στην ανασκόπηση.

Οι περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις παιδιών με κορωνοϊό οφείλονται σε επαφή με φορέα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά με κορωνοϊό είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν γαστρεντερικά συμπτώματα.


Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ