Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Νέα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο: Μείωση της αξίας των παικτών, λόγω του κορωνοϊού (πίνακας)

Η πανδημία του κορωνοϊού και η αναβολή των πρωταθλημάτων έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους συλλόγους που χάνουν έσοδα από τα εισιτήρια, τα τηλεοπτικά και τα προϊόντα τους.

Πλέον, όμως, χάνουν χρήματα κι από την πτώση της αξία των ποδοσφαιριστών που ίσως να σκέφτονταν να πουλήσουν.

Το «CIES Football Observatory» παρουσιάζει μία μελέτη, στην οποία αναφέρει ότι όλες οι ομάδες των πέντε μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης έχουν απώλειες και σε μελλοντικά κέρδη, αφού λόγω του κορωνοϊού έχει πέσει η αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν στα ρόστερ τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπάρχει πτώση 28% στις συνολική αξία των ρόστερ των ομάδων (από 32.7 δις ευρώ σε 23.4 δις ευρώ).

Όλα αυτά με την προοπτική να μην γίνει κανένας αγώνας και να μην ανανεωθεί κανένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η πτώση αυτή έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του ποδοσφαιριστή, το συμβόλαιό του, η πορεία της καριέρας του και οι πρόσφατες εμφανίσεις του.

Αυτοί που την... πληρώνουν περισσότερο, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι αυτοί οι οποίοι είναι σχετικά μεγάλη σε ηλικία και υπέγραψαν μικρής διάρκειας συμβόλαια και λόγω του κορονοϊού έχουν πραγματοποιήσει λίγες εμφανίσεις τη φετινή χρονιά.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ο Πολ Πογκμπά, η αξία του οποίου στη μεταγραφική αγορά εκτιμάται ότι βρίσκεται πλέον στα 35 εκ. ευρώ από 65 που ήταν πριν την κρίσης του Covid-19.

Η Μαρσέιγ εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (της τάξεως του 37.9% από πλευράς ποσοστού), ενώ η γαλλική Μπεστ έχει την μικρότερη πτώση στην αξία των παικτών της (16%).

Η Μάντσεστερ Σίτι καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τα νούμερα, αφού στις 11/3 η αξία των ποδοσφαιριστών της έφτανε το 1.36 δισ. ευρώ, ενώ στις 30/6 εκτιμάται ότι θα είναι στα 949 εκατ. ευρώ, απώλεια της τάξεως των 412 εκ. ευρώ.

Η Λίβερπουλ αναμένεται να έχει απώλειες 353  εκατ. ευρώ, αφού από το 1.4 δισ. ευρώ θα πέσει στα 1.05 δις ευρώ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα χάσει περίπου 293 εκατομμύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ