Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Η Μαλαισία ζητά από τις γυναίκες «να σταματούν να γκρινιάζουν» στους άνδρες εν μέσω κορωνοϊού

Αρκετές αντιδράσεις προκάλεσαν οι συμβουλές που εξέδωσε η Μαλαισία για την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού λόγω κορωνοϊου, με τις οποίες παροτρύνει τις γυναίκες να είναι καλοντυμένες στα σπίτια τους και να μην γκρινιάζουν στους συζύγους τους.
Έτσι, «φούντωσε» μια διαμάχη περί σεξισμού, καθώς οι επικριτές τους θεωρούνται ότι προωθούν στερεότυπα με βάση το φύλο.

Σε μια σειρά από διαδικτυακά πόστερ με το hashtag #WomenPreventCOVID19 (Οι γυναίκες αποτρέπουν την COVID19), το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας για τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες εξέδωσε συμβουλές για το πώς να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές διαμάχες για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα περιορισμού, τα οποία επιβλήθηκαν στις 18 Μαρτίου.

Σε μια από αυτές τις διαδικτυακές αφίσες εμφανίζεται ένας άνδρας να κάθεται σε έναν καναπέ και να ζητά από τις γυναίκες να αποφεύγουν να είναι «δηκτικές» εάν χρειάζονται βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού. Να αποφεύγετε να γκρινιάζετε στον σύζυγό σας, ανέφερε άλλο μήνυμα. Επίσης, το υπουργείο παρότρυνε τις γυναίκες να είναι καλοντυμένες και μακιγιαρισμένες ενώ εργάζονται από το σπίτι.

«Είναι απίστευτα απαξιωτικό και για τις γυναίκες και για τους άνδρες», δήλωσε η Νίσα Σαμπαναγιαγκάμ, διευθύντρια στον μαλαισιανό οργανισμό All Women's Action Society. «Αυτά τα πόστερ προωθούν την έννοια της ανισότητας των φύλων και διαιωνίζουν την έννοια της πατριαρχίας», ανέφερε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι αφίσες αυτές, που αναρτήθηκαν στο Facebook και το Instragram, προκάλεσαν εκτεταμένη κριτική και περιπαιχτικά σχόλια στο ίντερνετ, με χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ζητούν από την κυβέρνηση να τις αποσύρει. «Δεν έχει συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την ενδοοικογενειακή βία;», αναρωτιέται χρήστης με το όνομα honeyean.

Γυναικείες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα περιορισμού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους με τους θύτες. Κάποιες κυβερνήσεις έχουν εντείνει τα μέτρα τους στο θέμα αυτό, όπως στην Γαλλία η οποία προσφέρει δωμάτια ξενοδοχείων στα θύματα.

Η Μαλαισία κατατάσσεται 104η μεταξύ 153 χωρών στον τελευταίο δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ