Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Τα μυστικά για καλό πασχαλινό σούβλισμα αρνιού

Για όλους τους… μερακλήδες που θα αφιερώσουν το πρωινό της Κυριακής στη “ζεστασιά” της θράκας και τα μυστικά της σούβλας, ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά tips, ώστε να βγείτε ασπροπρόσωποι και να χαρείτε την ημέρα του Πάσχα με όλους τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

♦ Αν θέλεις το αρνί σου να βγει μαλακό και τρυφερό θα πρέπει να ζυγίσει περίπου 12 με 14 κιλά. Διαφορετικά είναι πιθανό να σου στεγνώσει και να το αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό.

♦ Η σωστή προετοιμασία του αρνιού υπαγορεύει το σχολαστικό πλύσιμο και το πέρασμά του με λεμόνι σε όλη την επιφάνεια πριν το καλό αλατοπιπέρωμα που θα κάνεις, τρίβοντάς το.

♦ Για ένα αρνί 12 με 14 κιλά θα χρειαστείτε περίπου 13 κιλά κάρβουνα.

♦ Πριν το ψήσιμο θα πρέπει να δοκιμάσεις την αντοχή της σούβλας στα κιλά του αρνιού.

♦ Για να περάσεις το αρνί στη σούβλα θα χρειαστείς σίγουρα βοήθεια. Πρώτα θα περάσετε τη σούβλα από την ουρά και θα προχωρήσετε προς το κεφάλι, τρυπώντας το κρανίο. Φροντίστε να δεθεί σωστά και σταθερά το αρνί πάνω στη σούβλα, δένοντας τα πόδια γύρω της και την πλάτη επάνω της.

♦ Η κοιλιά του αρνιού δεν πρέπει να είναι ανοιχτή, αλλά να ραφτεί με σπάγκο ή λεπτό σύρμα.

♦ Για να ανάψεις τα κάρβουνα θα χρειαστείς περίπου 30 με 35 λεπτά για να γίνει η θράκα. Από τη στιγμή που θα αρχίσει το ψήσιμο, υπολόγισε ότι το κρέας θα είναι έτοιμο μετά από τρεις με τέσσερις ώρες, ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος του αρνιού.

♦ Πριν ξεκινήσεις το ψήσιμο, τοποθέτησε το αρνί στην ψηλή σκάλα της ψησταριάς. Μετά από μια ώρα μετακίνησε τη σούβλα στην αμέσως χαμηλότερη σκάλα.

♦ Μετά από δύο με δυόμισι ώρες άλειψε το αρνί με μείγμα από λάδι και ρίγανη, ενώ ψήνεται ακόμα για να γίνει ακόμη πιο τρυφερό.

♦ Αφού δεις ότι έχει ψηθεί η κοιλιά του αρνιού, μετάφερε τη θράκα προς την περιοχή των ποδιών, γιατί εκείνα τα σημεία χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο.

♦ Το αρνί σου θα είναι έτοιμο όταν δεις ότι το λίπος στάζει, το δέρμα έχει “σκάσει” και στις κλειδώσεις εμφανίζεται το κόκαλο. Αυτό συνήθως αρχίζει να συμβαίνει μετά τις τέσσερις ώρες, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του αρνιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ