Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Το FBI εντόπισε μέσα σε σπίτι 2.000 ανθρώπινα κόκαλα

Το FBΙ προχώρησε σε μία συγκλονιστική ανακάλυψη. Συγκεκριμένα μετά από έρευνα ανακαλύφθηκαν σε σπίτι φανατικού συλλέκτη τεχνέργων στην Ιντιάνα περίπου 2000 ανθρώπινα κόκαλα.

Τα κόκαλα που βρέθηκαν στο σπίτι του βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πρώην ηλεκτρολόγου μηχανικού Ντον Μίλλερ λέγεται ότι αποτελούν κομμάτι μίας συλλογής από τεχνέργα που ξεπερνούν τα 40.000 κομμάτια.

Η έρευνα του FΒΙ ξεκίνησε το 2004, όταν η υπηρεσία υποπτεύθηκε ότι απέκτησε παρανόμως αντικείμενα, τα οποία ενσωμάτωσε στη συλλογή του, παραβιάζοντας ενδεχομένως τοπικούς και ομοσπονδιακούς νόμους. Ο Μίλλερ, ο οποίος απεβίωσε το 2015 σε ηλικία 91 ετών, δεν κατηγορήθηκε πότε για τις συλλογές του.

«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο σπίτι του και είδα το μέγεθος τη συλλογής, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος για εγκλήματα τέχνης Τιμ Κάρπεντερ.

Φίλοι και συνεργάτες του θανόντα μίλησαν σε τοπικά μέσα και διηγήθηκαν ιστορίες από τη ζωή και τα ταξίδια του Μίλλερ. Μεταξύ άλλων οι συγκεκριμένες ιστορίες περιλάμβαναν ερασιτεχνικές αρχαιολογικές εξορμήσεις. Μάλιστα ο ίδιος ο Μίλλερ, το 2014 είχε δηλώσει στην κάμερα του CBS ότι είχε γυρίσει 200 χώρες για να βρει τα τέχνεργα.

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από τους ομοσπονδιακούς νόμους να αποσπά κανείς αντικείμενα και ειδικά ανθρώπινα κόκαλα από σημεία ταφής Ινδιάνων, αυτό δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

«Δυστυχώς υπάρχει κάποιο είδους αγορά, όχι απαραίτητα για τα ανθρώπινα απομεινάρια καθαυτά, αλλά συχνά για όσα θάβονται μαζί τους», δήλωσε ο Φράνσις ΜακΜάναμον, ιδρυτής του κέντρου για την Ψηφιακή Αρχαιότητα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Κεραμικά, κοσμήματα, άλλα είδη αντικειμένων τέχνης αγοράζονται έναντι σημαντικών χρηματικών πόσων», συμπλήρωσε.

Προς ώρα δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν το FBI έκρινε ότι ο Μίλλερ παραβίασε την κείμενη νομοθεσία. Πάντως τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τεράστιο μέγεθος της συλλογής του δεν επιτρέπει στην έρευνα να διαπιστώσει ποια ακριβώς εγκλήματα διαπράχθηκαν. Τέλος εκπρόσωπος του FBI μιλώντας στον Guardian τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιστραφούν τα κλοπιμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ