Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΗΠΑ: 60% των πολιτών πιστεύουν ότι οι πηγές πληρώνουν τους ρεπόρτερς!

Σε ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα ΜΜΕ - Ποιο είναι το προφίλ του πολίτη που εμπιστεύεται τα media
Η δυσοίωνη διαπίστωση που αμαυρώνει την εικόνα της αμερικάνικης δημοσιογραφίας δείχνει ότι οι πολίτες απαξιώνουν δημοσιογράφους και μαζικά μέσα ενημέρωσης σε μία εποχή η πληροφορία μεταδίδεται αστραπιαία από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η επιθεώρηση «Columbia Journalism Review» αποκαλύπτει την έντονη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στα ΜΜΕ.

Στη χώρα του Τραμπ, με τα «fake news» να αναστατώνουν το κοινό για το τι είναι και τι δεν είναι ψεύτικο στην ενημέρωση, πολλοί πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι φτιάχνουν «κατασκευασμένες ιστορίες», δηλαδή γράφουν τα θέματά τους προτού καν αυτά συμβούν ή ολοκληρωθούν.

Το πιο θλιβερό πάντως είναι ότι, το 60% έχει την εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι «τα παίρνουν» για να δημοσιεύσουν αυτά που θέλουν οι «χορηγοί τους». Με λίγα λόγια, ότι οι πηγές βάζουν το χέρι στην...τσέπη για να δημοσιευτούν οι ιστορίες τους.

Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη από την επιθεώρηση «Columbia Journalism Review» σε συνεργασία με το Reuters και το ινστιτούτο Ipsos . Έγινε σε δείγμα 4.214 ατόμων - 1657 Αμερικανών που δηλώνουν Δημοκράτες και 1.505 που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι- από τις 7 έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Τα αποτελέσματά της αποτυπώνουν το «γκρίζο πρόσωπο» της αμερικανικής δημοσιογραφίας, επιβεβαιώνει τον αργό θάνατο των εφημερίδων και των περιοδικών όπως και την προτίμηση στη μετάβαση στα social media και το Διαδίκτυο ως πηγή ειδήσεων.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα με τις ακόλουθες διαβαθμίσεις:έχετε μεγάλη εμπιστοσύνη, έχετε ελάχιστη εμπιστοσύνη ή δεν έχετε καθόλου εμπιστοσύνη;

Στο πρώτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς, όπως ο Στρατός, το Δίκαιο, τα Πανεπιστήμια, το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Τύπο και το Κογκρέσο.

Ο Τύπος αναδείχθηκε ως ο θεσμός τον οποίο εμπιστεύονται λιγότερο οι Αμερικανοί πολίτες.

Εάν θέλαμε να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του πολίτη που εμπιστεύεται τα mediα θα γράφαμε ότι πρόκειται για άνδρα, μορφωμένο που ασπάζεται τις δημοκρατικές αξίες, είναι Ινδουιστής, Εβραίος ή Μουσουλμάνος, και συνταξιούχος...

Συμπεράσματα

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Το 60% των ερωτηθέντων- το 54% των Δημοκρατικών και το 70% των Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν ότι οι δημοσιογράφοι αμείβονται από τις πηγές τους ορισμένες φορές ή αρκετά συχνά.

Το 31% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση έχουν εμπιστοσύνη στον Τύπο, σε αντίθεση με το 56% που θεωρούν ότι η χώρα τους είναι σε λάθος δρόμο.

Για το 41% των ερωτηθέντων θεωρείται απίθανη μία ιστορία με ανώνυμες πηγές - για το 36% δεν έχει καμία διαφορά.

Ποια είναι η πηγή ενημέρωσης ;

-Οι Δημοκρατικοί βλέπουν με καλύτερο... μάτι τον Τύπο
Το 40% ενημερώνεται από την TV
-To 40% ενημερώνεται μέσω του διαδικτύου και των social media,
- Το 6% ενημερώνεται από εφημερίδες και περιοδικά
-Το 60% πιστεύει ότι οι πηγές πληρώνουν τους δημοσιογράφους
- Το 41% θεωρεί απίθανες τις ιστορίες που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές
-Το 42% των Δημοκρατικών θεωρεί ότι τα μαζικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι προκατειλημμένα.
Για τους Ρεπουμπλικάνους, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 10%

Δείτε τους σχετικούς πίνακες














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ