Αλμυρή λιχουδιά με πλούσια γέμιση
Υλικά για 6 άτομα
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Ρίξτε το μισό αλεύρι στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τα αβγά και τη μαργαρίνη.
Ζυμώστε με το γάντζο του μίξερ προσθέτοντας λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη ελαστική και λεία.
Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ανοίξτε τη σε φύλλο, πάχους 1 εκ. περίπου, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Παράλληλα ετοιμάζετε τη γέμιση του κιμά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κιμά με το κρεμμύδι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε το κιμά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Κόψτε τη με κουπ-πατ σε κύκλους 8-10 εκ. Βάλτε τη γέμιση του κιμά και τυλίξτε τη με το φύλλο της ζύμης αφού βρέξετε τις άκρες με λίγο γάλα για να κολλήσει. Σχηματίστε μπαλάκια.
Αραδιάστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπάστε τα και αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βάλτε τη γέμιση και τηγανίστε σε βαθύ τηγάνι με λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο) μέχρι το μέσο του τηγανιού.
Βάλτε 3-4 πιροσκί στο τηγάνι κάθε φορά γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να «τραβήξει» το λάδι.
Υλικά για 6 άτομα
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 και 1/4 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 λίτρο γάλα
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη
- 2 αβγά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
- 1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- μαϊντανός
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Ρίξτε το μισό αλεύρι στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, ρίξτε τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι, τα αβγά και τη μαργαρίνη.
Ζυμώστε με το γάντζο του μίξερ προσθέτοντας λίγο-λίγο όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μία ζύμη ελαστική και λεία.
Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό και υγρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μετά πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ανοίξτε τη σε φύλλο, πάχους 1 εκ. περίπου, σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Παράλληλα ετοιμάζετε τη γέμιση του κιμά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κιμά με το κρεμμύδι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε το πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλ. χλιαρό νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε το κιμά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Κόψτε τη με κουπ-πατ σε κύκλους 8-10 εκ. Βάλτε τη γέμιση του κιμά και τυλίξτε τη με το φύλλο της ζύμης αφού βρέξετε τις άκρες με λίγο γάλα για να κολλήσει. Σχηματίστε μπαλάκια.
Αραδιάστε τα σε αλευρωμένη επιφάνεια σκεπάστε τα και αφήστε τα να διπλασιαστούν σε όγκο.
Βάλτε τη γέμιση και τηγανίστε σε βαθύ τηγάνι με λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο) μέχρι το μέσο του τηγανιού.
Βάλτε 3-4 πιροσκί στο τηγάνι κάθε φορά γυρίζοντάς τα τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να «τραβήξει» το λάδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ