Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

30 χρόνια Chateau Niko Lazaridi

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη εμφιάλωση του CHÂTEAU NICO LAZARIDI, του εμβληματικού οίνου με τον οποίο ξεκίνησε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της οινοποιίας NICO LAZARIDI. 

Με αφορμή τη «μαργαριταρένια» επέτειο των 30 χρόνων, θα διοργανωθούν πλήθος εκδηλώσεων, γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις, τόσο στην έδρα της NICO LAZARIDI στην Τοπική Κοινότητα Αγοράς του νομού Δράμας, όσο και σε επιλεγμένους χώρους στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.

Αγάπη για την Τέχνη, πάθος για το Κρασί
H ημερομηνία – ορόσημο είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για γιορτή αλλά και για νέα ξεκινήματα: καλωσορίζουμε τους τρεις ολοκαίνουργιους οίνους Château Nico Lazaridi, λευκός, ερυθρός και rosé, οι οποίοι κυκλοφορούν με νέες ετικέτες, φιλοτεχνημένες από τον δραμινό καλλιτέχνη Γιώργο Ταξίδη.

Στα έργα που κοσμούν τις νέες ετικέτες δίνεται έμφαση στον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα στο χέρι του, καθώς με αυτό επεξεργάζεται τον οίνο. Η τέχνη του κρασιού είναι μια ανθρώπινη δραστηριότητα, χειρωνακτική κ επίπονη. Το κρασί «φτιάχνεται» από ανθρώπινα χέρια και είναι προορισμένο για τον άνθρωπο.
Και τα τρία έργα που απεικονίζονται στις νέες ετικέτες συνιστούν μαζί μια τριλογία που αφορά στις δράσεις του ανθρώπου πάνω στο αμπέλι, τοποθετημένες μέσα σε τρία ξεχωριστά χρονικά πλαίσια:
Στην ετικέτα του ερυθρού οίνου απεικονίζεται η φύτευση, η γέννηση, η αρχή - είναι η εκκίνηση, το ξεκίνημα μιας ιστορίας. Στην λευκή βλέπουμε τον τρύγο και το μάζεμα του καρπού – εδώ συμβολίζεται το παρόν. Η ετικέτα του rosé οίνου αφορά στο μέλλον καθώς απεικονίζει το κλάδεμα, ενέργεια που υποδηλώνει αναμονή για κάτι καινούργιο.
Γέννεσις οίνου
Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο Νίκος Λαζαρίδης  αποφάσισε να μετατρέψει τη μεγάλη αγάπη του για τον κόσμο του κρασιού σε επαγγελματική ενασχόληση. Πάντα με πρωτοποριακό πνεύμα, το 1987 πρωτοστάτησε με τη συμμετοχή του στην πρώτη αμπελουργική και οινοποιητική εταιρεία του νομού, αναδεικνύοντας τον δραμινό αμπελώνα. Στη συνέχεια η οικογένεια του Νίκου Λαζαρίδη έμεινε μοναδικό μέτοχος.
Στην περιοχή της Αγοράς, δημιούργησε το μοντέρνο Οινοποιείο Château Nico Lazaridi και πρωτοστάτησε στην οριοθέτηση της Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Αγορά. Οι ειδικά επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται εδώ, στους έκτασης 650 στρεμμάτων αμπελώνες, μετατρέπονται σε οίνους πιστοποιημένους με την ένδειξη των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων Δράμα και Αγορά: είναι οι οικογένειες των κρασιών Perpetuus, Μαγικό Βουνό, η σειρά Cavalieri Lazaridi, το φημισμένο Château Nico Lazaridi, ο ερυθρός ξηρός οίνος F-εὖ,  ο λιαστός φυσικά γλυκός οίνος Μελισσουργός και το λευκό ημιαφρώδες Solitaire.
Ο πρόεδρος Nico Lazaridi Winery Φεδερίκος Λαζαρίδης, σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τον ελληνικό οίνο, εμπνεύστηκε το concept του «Μαγικού Βουνού», δίνοντας με τις ετικέτες του συγκεκριμένου οίνου «βήμα» σε εικαστικούς καλλιτέχνες. Δημιούργησε μέσα στο Οινοποιείο την Αίθουσα Τέχνης «Μαγικό Βουνό», ίδρυσε το Nico Lazaridi Wine Club σχηματίζοντας  νέο πόλο οινοφιλίας στα ελληνικά δρώμενα και επιμελήθηκε το άνοιγμα της Nico Lazaridi σε νέα άριστα προϊόντα: τα αποστάγματα ΒΟΡΕΑΣ, το ελαιόλαδο THE WISE OWL και το χειροποίητο ΚΡΙΤΣΟΙΝΟ.

Παρόν και μέλλον
Η NICO LAZARIDI σήμερα…
Θεωρείται μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου στην Ελλάδα
Διατηρεί ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 650 στρεμμάτων
Διαθέτει δύο σύγχρονα οινοποιεία στην Αγορά Δράμας και τον Πλατανότοπο Καβάλας και συμμετέχει στο οινοποιείο Μυκόνου.
Παράγει περισσότερες από 1.100.000 φιάλες κρασιού ετησίως
Σημειώνει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί το 30% του συνόλου των πωλήσεων της.
Απασχολεί 39 άτομα ως προσωπικό
Αν και ο κύκλος εργασιών της επηρεάστηκε κατά τη διετία 2010-2011, σήμερα έχει ανακάμψει πλήρως και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει τα «προ κρίσης» αποτελέσματα, σε επίπεδο τζίρου (4,4 εκατομμύρια ευρώ) αλλά και κερδοφορίας (ο δείκτης ΕΒΙΤDA της εταιρίας είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

Η NICO LAZARIDI δεν παύει να ιχνηλατεί στους μαγικούς δρόμους του κρασιού, με όπλο την εμπειρία και την αφοσίωση. Συνεχίζει την αναζήτηση για νέες γευστικές προτάσεις, υψηλές αισθητικές εμπειρίες και πρωτόγνωρες δημιουργικές απολαύσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ