Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Επιστημονική ταινία μεταφέρει εικονικά τον θεατή στο κέντρο του γαλαξία μας

Για πρώτη φορά αστρονόμοι από τις ΗΠΑ και τη Χιλή δημιούργησαν την πρώτη σύντομη ταινία που μεταφέρει τον θεατή σε ένα εικονικό ταξίδι στο κέντρο του γαλαξία μας και μάλιστα με θέα 360 μοιρών.

Η ταινία προσομοίωσης αξιοποιεί στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ «Chandra» της NASA, το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και άλλα υπέρυθρα τηλεσκόπια.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ταινία στέλνει τους θεατές προς το μυστηριώδες κέντρο του γαλαξία μας, όπου «φωλιάζει» μια τεράστια μαύρη τρύπα και παράλληλα περιφέρονται τεράστια άστρα (της κατηγορίας Wolf-Rayet), καθώς και ισχυρά νέφη αερίων.

Η Γη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία και είναι προφανές ότι οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ελπίδα να φθάσουν εκεί με τα φυσικά σώματά τους. Η κεντρική αλλά αόρατη μαύρη τρύπα, που δίνει το όνομά της σε όλο το κέντρο του γαλαξία μας, λέγεται «Τοξότης Α*» και έχει μάζα ισοδύναμη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ήλιους.

Η ταινία «τοποθετεί» τον θεατή στο σημείο του «Τοξότη Α*» και του επιτρέπει να δει 25 γιγάντια άστρα Wolf-Rayet σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία, τα οποία εκλύουν τρομερούς πολύχρωμους αστρικούς ανέμους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Ράσελ του Ποντιφικηκού Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, παρουσίασαν την ταινία στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Το βίντεο των 360 μοιρών ιδανικά μπορεί να προβληθεί σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας, όπως το Samsung Gear VR ή το Google Cardboard ή σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με χρήση της αντίστοιχης εφαρμογής του YouTube.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ