Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Diesel 730cc με διπλή υπερτροφοδότηση από την Renault

H Renault εσχάτως πειραματίζεται πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μηχανολογικά ιδέα. Έχει πάρει το πιο αποδοτικό είδος θερμικού κινητήρα που είναι ο δίχρονοςπετρελαίου και επιχειρεί να τον τοποθετήσει σε αυτοκίνητο, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Οι δίχρονοι βαριά υπερπληρωμένοι κινητήρες πετρελαίου είναι μέχρι στιγμής κυρίως ναυτικοί και ηλεκτροπαραγωγοί.

Η Renault λοιπόν, πήρε σαν βάση τον 1.5dci των 1461cc, του αφαίρεσε τους δύο κυλίνδρους και τελικά διαμόρφωσε μια χωρητικότητα 730cc σε κύκλο Diesel, ωστόσο δίχρονο και διβάθμια υπερπληρωμένο σε αντίθεση με τον τετράχρονο και μονοβάθμια υπερπληρωμένο 1.5dci.

Μέχρι στιγμής, στην βέλτιστη περίπτωση η ειδική ισχύς του είναι 93ps/lt με μέγιστη ισχύ 68ps και μέγιστη ροπή στρέψεως 14.78kg.m στις 1500rpm, νούμερα που ήδη είναι ξεπερασμένα από άλλους διβάθμια υπερπληρωμένους κινητήρες πετρελαίου, με τους αντίστοιχους κορυφαίους της BMW και της VW να αποδίδουν αντίστοιχη ειδική ισχύ 109 και 120 ps/lt.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί στην πρώτη βαθμίδα υπερπληρώσεως και εν προκειμένω στον συμπιεστή στροφάλου που χρησιμοποιεί ο πειραματικός κινητήρας της Renault, ο οποίος εγγενώς καταναλώνει ισχύ από τον κινητήρα για να περιστραφεί.

Η ίδια η Renault παραδέχεται πως ο πρότυπος κινητήρας της είναι υπό καθεστώς συνεχούς εξέλιξης, συνεπώς ενδεχομένως τα νούμερά του να αλλάξουν μέχρι την ενδεχόμενη παραγωγή του. Όπως και να έχει όμως, η ανάπτυξη ενός δικύλινδρου, δίχρονου και διβάθμια υπερπληρωμένου diesel, είναι οπωσδήποτε μια ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Ίδωμεν…


Μας το κοινοποίησε το ειδικό στην αυτοκίνηση highoctane.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ