Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΕΜΥ: Πρόγνωση καιρού παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς

Κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και καταιγίδες πλήττει από το πρωί τη χώρα. Οι πόλεις που θα πληγούν περισσότερο από το κύμα κακοκαιρίας είναι η Σπάρτη, η Τρίπολη, η Κόρινθος, η Άμφισσα, η Λιβαδειά, η Θήβα, η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος και αργότερα η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, η Λήμνος, η Σάμος και οι βόρειες περιοχές της Αθήνας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις που θα φτάσουν στα πελάγη τα 7 με 8 μποφόρ και στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ. Το βράδυ μάλιστα στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα ενισχυθούν ακόμη και στα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -8 εως 4 βαθμούς, στα κεντρικά από 4 εως 8 βαθμούς ενω στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 8 εως 14 με 16 βαθμούς.

Στην Αττική θα επικρατήσουν νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι. Ηδη χιονίζει από το Μαρούσι και πάνω ενώ οι χιονοπτώσεις να πυκνώνουν από το βράδυ και μετά στα βόρεια προάστια. Περισσότερη χιονόστρωση περιμένουμε να έχουμε στα υπερ-βόρεια προάστια αργά τη νύχτα και προς τα ξημερώματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ, τοπικά 8 μποφόρ και δεν αποκλείεται μέσα στη νυχτα να φτάσουν τα 9 μποφόρ στον νότιο Ευβοϊκό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 8 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ασθενείς χιονοπτώσεις το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -1εναν εως +1εναν βαθμό κελσίου.

Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Τετάρτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι περιοχές που θα επηρρεαστούν περισσότερο απο την κακοκαιρία με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές, είναι τα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, τα νησιά του βορειοανατολικου Αιγαίου, οι Σποράδες, η Εύβοια και η Αττικοβοιωτία. Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρότερες. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα βουνά και πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες ανατολικές και νότιες περιοχές θα υπάρξει χιονόστρωση ακόμη και στα πεδινά ενώ το χιόνι θα ξεπερνά το ένα μέτρο στα ορεινά. Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις νοτιότερες παράκτιες περιοχές.

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, ο Βόλος, η Θήβα, η Λιβαδειά, το Καρπενήσι, η Αμφισσα , ο Πολύγυρος της Χαλκιδικής.

Οι άνεμοι στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Ομως στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 8 με 9 μποφόρ και ενδεχομένως 10 μποφόρ. Στα δυτικά οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 5 με 7 μποφόρ. Στη βόρεια Ελλάδα θα υπάρχει ισχυρός παγετός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 εως 0 βαθμούς, στα κεντρικά ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 0 εως 6 βαθμούς ενώ στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 10 εως 14 και τοπικά 16 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική την παραμονή της Πρωτοχρονιάς περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο στο κέντρο της Αθήνας και αν και θα πέσουν κάποιες νιφάδες δε θα το στρώσει. Χιονόστρωση περιμένουμε από το Μαρούσι και πάνω και το χιόνι θα φτάσει τους 10 πόντους. Κανονικά θα το στρώσει στις βορειότερες περιοχές της Αττικής ενώ πιο πυκνή θα είναι η χιονόστρωση στα δυτικά του νομού, στην παλιά εθνική οδο Αθηνών - Θηβών, στα Βίλια, στην Κάζα, στην Οινόη και στις Ερυθρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εως 5 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αραιές χιονοπτώσεις, βοριάδες 5 με 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο -2 εως 0 βαθμούς κελσίου.

Με πολικές θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σιγά σιγά η βαρυχειμωνιά θα αρχίσει να υποχωρεί απο τα δυτικά τμήματα της χώρας και θα επηρρεάσει τις ανατολικοτερες και νοτιότερες περιοχές οπως είναι η ανατολική Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η Ευβοια, οι Σποράδες και η ανατολική Πελοπόννησος. Στις περιοχές αυτές θα χιονίσει ακόμη και στα πεδινά.

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα έχουμε στο Πηλιο και τον Βόλο, στην Κύμη και σε άλλες περιοχές της Ευβοιας, στη Λαμία και σε τμήματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μαλακάσας, του Μαρτίνου και του Δομοκου. Εκεί οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στο νότιο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 5 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -9 εως -4 βαθμούς, στα κεντρικά από -6 εως +1εναν βαθμό, ενώ στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου.

Ενδεικτικά μερικές πόλεις που θα έχουν πολικές θερμοκρασίες είναι:
- Λάρισα: από -6 εως 2 βαθμούς
- Καρπενήσι: από -12 εως - 4 βαθμούς
- Λαμία: από -3 εως 3 βαθμούς
- Λιβαδειά: από -2 εως 3 βαθμούς
- Αράχωβα: από -6 εως -1εναν βαθμό
- Βόλος: από -6 εως +1εναν βαθμό
- Καβάλα: από -4 εως 5 βαθμούς
- Γρεβενά: από -10 εως -2 βαθμούς
- Τρίπολη: από -4 εως 2 βαθμούς
- Καρδίτσα: από -5 εως 0 βαθμούς

Στην Αττική θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά του νομού ενώ χιονόνερο θα πέφτει στο κέντρο της Αθήνας και νοτιότερα. Βροχές θα πέσουν κυρίως στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 εως 5 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο και δεν αποκλείεται να χιονίσει προς την πλευρά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί, βαρδάρης δηλαδή 4 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -7 εως 0 βαθμούς κελσίου.

Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή

Σταδιακή βελτίωση του καιρού περιμένουμε την Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια με λίγες νεφώσεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε νεφώσεις με λίγες χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές περιμένουμε χιονόνερο. Στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -14 εως 4 βαθμούς, στα κεντρικά από -4 εως 8 βαθμούς, στις νοτιότερες νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη από 8 εως 11 βαθμούς και στη Ρόδο από 8 εως 14 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε βελτιωμένο καιρό. Χιονόνερο θα πέσει αρχικά στα πεδινά του νομού, ωστόσο στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα θα εξακολουθεί να χιονίζει. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ με τάσεις εξασθένισης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 εως 6 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε καλύτερο καιρό, λιακάδα με δόντια καθώς το κρύο θα είναι τσουχτερό. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 εως 3 βαθμούς κελσίου.

Βελτιώνεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο βελτιώνεται ο καιρός στις περιοχές που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Παρ΄όλα αυτά περιμένουμε βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινότερες περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 4 με 6 μποφόρ αλλά στα πελάγη θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ωστόσο στα βόρεια θα υπαρχει παγετός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ