Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

6 Ξεχωριστές Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες

Έξι ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στις 21:30 στη ΝΕΡΙΤ.

Ένας τροχονόμος, ένας ηθοποιός, ένας τραγουδιστής, ένας πλοίαρχος, ένας ταξιτζής και ένας DJ, αφηγούνται ξεχωριστά Χριστούγεννα της ζωής τους και μας «ξυπνούν» μνήμες και νοσταλγία.
Ο Νίκος Στέκας τα περισσότερα Χριστούγεννα τα περνούσε στο ταξί καθώς τις γιορτές σχεδόν πάντα δούλευε. Από όλες τις κούρσες και τους πελάτες που είχε πάρει του έχει μείνει χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζηδάκις ο οποίος μπαίνοντας στο ταξί του ζήτησε επιτακτικά να κλείσει το ραδιόφωνο που έπαιζε Νταλάρα.
«Μαύρα» Χριστούγεννα στα μπουντρούμια της Νιγηρίας πέρασε ο πλοίαρχος Βασίλης Βαβάσης. Ένα ταξίδι 6 μηνών για δουλειά, μετατράπηκε σε εφιάλτη που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια. Όταν έφυγε από την Ελλάδα μόλις είχε παντρευτεί και η γυναίκα του ήταν έγκυος. Όταν επέστρεψε, ο γιος του ήταν 20 μηνών.
Τα Χριστούγεννα που έζησε στην γερμανική κατοχή, ανακαλεί στην μνήμη του ο ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής. Θυμάται την περίοδο που βομβαρδιζόταν η Κέρκυρα από τους Γερμανούς, παραμονή Χριστουγέννων, όπου μια τορπίλη διέτρησε το διπλανό σπίτι αλλά για καλή τους τύχη δεν εξερράγη και σώθηκαν.
Το έθιμο προσφοράς δώρων στους τροχονόμους είναι μια χριστουγεννιάτικη ανάμνηση του παρελθόντος. Όμως οι παλιότεροι θυμούνται τα κουβούκλια των τροχονόμων που γέμιζαν με δώρα παραμονή πρωτοχρονιάς. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε το 1936 και άντεξε για πολλά χρόνια.
Τα Χριστούγεννα οι ντίσκο γέμιζαν ασφυκτικά από μαθητές και φοιτητές οι οποίοι πήγαιναν να χορέψουν και να διασκεδάσουν κάτω από την ντισκομπάλα. Η Μπαρμπαρέλα ήταν ένα από τα πιο διάσημα στέκια της δεκαετίας του 80, όπου γίνονταν πολλά πάρτι, διαγωνισμοί χορού αλλά και ο καθιερωμένος σχολικός χορός της τρίτης λυκείου.
Ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής εξιστορεί τις χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις του, από την κατοχή, τον εμφύλιο αλλά και τα χρόνια που ξεκίνησε να δουλεύει στα νυχτερινά κέντρα. Έγινε γνωστός ως ο τραγουδιστής των ανακτόρων καθώς μαζί με την ορχήστρα Λεβ Κανακάκη τραγουδούσε σε όλες τις δεξιώσεις του βασιλικού ζεύγους.

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Έρευνα: Δήμητρα Πασσα
Μοντάζ: Διονύσης Βαρχαλάμας
Σκηνοθεσία : Παναγιώτης Κακαβιάς
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπεληγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ