Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μιλέβα Μάριτς: Η «μαμά» της Θεωρίας της Σχετικότητας

Η μαθηματικός Μιλένα Μάριτς και πρώτη σύζυγος του Άλμπερτ Αϊνστάϊν.
Γιά την απέραντη αγάπη που του είχε η Μιλένα Μάριτς, έγινε σε όλα θυσία (μέχρι το διαζύγιο τους) γιά τον άνδρα της τον Άλμπερτ Άϊνσταϊν.
Αρκετοί επιστήμονες-φυσικοί λένε ότι πίσω από πολλά έργα του, καθώς και γιά την θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάϊν ήταν η μαθηματικός σύζυγος του Μιλένα Μάριτς!
Είναι άραγε αλήθεια;;!

«Η πρώτη γυναίκα του Αϊνστάιν, η Μιλέβα Μάριτς, του έδωσε πολλές εκπληκτικές ιδέες με την βοήθεια των οποίων έφτασε στην επιτυχία.
Αυτή έγραψε τα άρθρα για τη Θεωρία της Σχετικότητας τα οποία ο ίδιος δημοσίευσε υπογράφοντας το όνομά του!»
Φυσικός Evan Haris Walker

Λένε ότι πίσω από έναν μεγάλο άνδρα κρύβεται πάντα μία μεγάλη γυναίκα. Πίσω από τη πιο διάσημη μεγαλοφυΐα της ανθρωπότητας, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, στεκόταν η Μιλέβα Μάριτς, μία Σερβίδα η οποία, εκτός που γέννησε τρία παιδιά μαζί του, ήταν πολύ πιθανόν να «γέννησε» και την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας κάνοντας όλους τους απαραίτητους μαθηματικούς υπολογισμούς γι’ αυτήν. Και γι’ αυτό το λόγο ίσως ο Αϊνστάιν, όταν πήρε το Βραβείο Νομπέλ κατέθεσε όλο το ποσό στο λογαριασμό της, παρόλο που εκείνη την εποχή ήταν πλέον χωρισμένοι κι εκείνη πάλευε μόνη της να μεγαλώσει τα παιδιά τους…Το μεγαλείο μιας μεγαλοφυΐας μπορεί να το συλλάβει μόνο εκείνος που είναι και ο ίδιος φτιαγμένος από το αντίστοιχο υλικό λεπτεπίλεπτης υφής, υψηλής ποιότητας, που έχει στοιχεία ενός οραματιστή, μιας μεγαλοφυΐας…

Επειδή γεννήθηκε την ημέρα του Άγιου Νικολάου οι γονείς της, Μιλος και Μάρια, πίστευαν ότι ο Άγιος θα την προστατεύει. Όμως γεννήθηκε με εξάρθρωση του γοφού της και σ’ όλη τη ζωή της είχε πολλά προβλήματα εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Όμως, από μικρό κοριτσάκι η Μίτσα, όπως τη φώναζαν χαϊδευτικά, αποδείχτηκε πως ήταν μια θαυμάσια μαθήτρια, το πιο λαμπερό μυαλό του σχολείου, ένα παιδί-θαύμα, οπότε ο πατέρας της, που ήταν ένας πολύ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, ήθελε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για το μέλλον της κόρης του και να της προσφέρει τις καλύτερες σπουδές που μπορούσε να έχει κανείς στην Αψβουργική Αυτοκρατορία, παρόλο που τότε οι γυναίκες δεν σπούδαζαν, κι ακόμη χειρότερα σε ορισμένα πανεπιστήμια απαγορευόταν η παρουσία των γυναικών.

Εκεί γνώρισε και το μελλοντικό της σύζυγο, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, που όταν γνωριστήκανε ήταν μόλις 17 ετών ενώ η ίδια ήταν 21. Η Μιλέβα τότε ήταν μία από τις μοναδικές πέντε γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που σπούδαζε φυσική και μαθηματικά. Ήταν απόλυτα δοσμένη στην επιστήμη. Είχε παρά πολύ καλές σχέσεις και επικοινωνία με τους καθηγητές της και όλοι έλεγαν πως αυτό το κορίτσι έχει μια εξαιρετική επιστημονική καριέρα μπροστά της. Ήθελε να δείξει και να αποδείξει πειραματικά το θαύμα της ζωής και του θανάτου, να αποκαλύψει το φαινόμενο του σύμπαντός. Μονίμως σκεφτόταν τα ίδια πράγματα όπως π.χ. Έλεγε στους καθηγητές της: «Μετά θα το αποδείξουμε και πειραματικά…» Της άρεσε η Ζυρίχη, τη μάγεψε, αλλά δεν αφηνόταν γιατί είχε σκοπό να τελειώσει τις σπουδές όσο πιο γρήγορα γίνεται, να απελευθερώσει τον πατέρα της από τα έξοδα των σπουδών της. Εδώ στη Ζυρίχη ο κόσμος ήταν πολιτισμένος και «φευγάτος» ταυτόχρονα και μπορούσε να ξεχάσει και το κόμπλεξ της γιατί δεν την κοιτούσαν περίεργα επειδή κούτσαινε ή επειδή ήταν πολύ σοβαρή. Στο Πολυτεχνείο όλοι ήξεραν ότι η Μιλέβα ήταν μια γυναίκα που έχει να προσφέρει πολλά στην επιστήμη.

Μέσα της ένωνε την πατριαρχική εικόνα μιας σεμνής και υπάκουης Βαλκάνιας γυναίκας, πρόθυμη να ζήσει μια ζωή όπως θα ταίριαζε σε μια συντηρητική κοινωνία, και γιατί μόνο έτσι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ισότιμο μέλλον…

Η μοίρα ήθελε να συναντήσει τον Άλμπερτ στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης όπου σπούδασαν μαζί. Πολύ γρήγορα έγιναν στενοί συνεργάτες που δούλευαν μαζί, σπούδασαν, αλλά και περνούσανε πολλές ώρες μαζί συζητώντας τα θέματα τα οποία λαχταρούσαν και οι δυο. Παρόλο που ο νεαρός Άλμπερτ θα προτιμούσε κανένα από ξανθά, χαζοχαρούμενα και ζωηρά κοριτσάκια για να υλοποιήσει τα ερωτικά του όνειρα, η έλξη της μελαχρινής, με αυστηρές γραμμές προσώπου, κουτσής και τέσσερα χρόνια μεγαλύτερής του Άινσταιν, Μιλέβας, ήταν κάτι πολύ πιο δυνατό και σταθερό λόγω τόσο της εγκεφαλικής επικοινωνίας που είχαν όσο και της προθυμίας της Μιλέβας να βοηθήσει και να υποστηρίξει τον παρορμητικό και αιθεροβάμονα Άλμπερτ που δεν πατούσε και πολύ γερά με τα πόδια του στη γη... Η μοναδική του επιθυμία ήταν πάντα να αγγίξει την κορυφή της παγκόσμιας επιστήμης. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που καθόταν μαζί στη βιβλιοθήκη μέχρι που καθόταν μόνη της, λύνοντας τις εξισώσεις του Αϊνστάιν, ενώ εκείνος ήταν έξω με παρέα…

Φαίνεται πως ήξερε πολύ καλά η Μιλέβα ότι ο Αϊνστάιν δεν νοιάζεται για οικογένεια, γι’ αυτό και έφυγε το 1902 στην πατρίδα της τη Σερβία, όταν διαπίστωσε ότι είναι έγκυος. Εκεί γέννησε ένα κοριτσάκι, τη Λίσερλι, αλλά όμως το άφησε στη Σερβία για υιοθεσία. Όσο έλειπε στη Σερβία, λόγω της εγκυμοσύνης και της γέννας, ο Αϊνστάιν της έστελνε πολλά γράμματα ζητώντας της να τον βοηθήσει με τις μαθηματικές ασκήσεις και εκείνη του έστελνε τη δουλειά της ταχυδρομικώς. Λίγο πριν γεννήσει του είπε ότι περιμένει το παιδί τους για να δει πως θα αντιδράσει... Η Μιλέβα γύρισε ελεύθερη και πάλι για τον Άλμπερτ στη Ζυρίχη και στις 6 Ιανουαρίου του 1903 το ζευγάρι παντρεύτηκε ενάντια στη θέληση της μητέρας του. Μέχρι το θάνατό της δεν άλλαξε τη γνώμη της. Μετά το γάμο τους γεννήθηκαν οι δύο γιοι τους, ο Χανς Άλμπερτ και ο Έντουαρντ, καθώς και πολλές ιδέες για τη Θεωρία της Σχετικότητας, πάνω στις οποίες η Μιλέβα καθόταν καθημερινά, όσο της το επέτρεπαν τα δύο μικρά αγόρια της. Ο Έντουαρντ αποδείχτηκε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και ο αγώνας της Μιλέβας για να φροντίσει τα παιδιά της ήταν όλο και πιο δύσκολος. Όπως ήρθαν τα παιδιά και η Μιλέβα δεν είχε όλο το χρόνο στη διάθεση της να το μοιραστεί με τον «Καλό» της, ο ίδιος όλο και περισσότερο απομακρυνόταν, έφευγε από το σπίτι…

Η Μιλέβα υπέφερε πολύ συναισθηματικά λόγω της καινούργιας κατάστασης. Νοσταλγούσε τις εποχές που καθόντουσαν επί ώρες ανενόχλητοι λύνοντας κάποιο μαθηματικό πρόβλημα… Αυτή δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ικανοποιηθεί με το ρόλο της μητέρας, ελπίζοντας κρυφά ότι δεν θα περάσει πολύς χρόνος που θα γυρίσει στην Επιστήμη. Μέχρι τότε της αρκούσε που συνεργαζόταν στις επιστημονικές εργασίες που θα φέρουν δόξα στον άνδρα της. Ποτέ δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι τίποτα δεν είχε η ίδια από αυτά. Πίστευε ότι εκείνοι οι δύο ήταν ένα.

Αυτό το γεγονός διέλυσε ψυχολογικά την Μιλέβα, που έπαθε έναν ισχυρό νευρικό κλονισμό, αλλά κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια της με έναν σκοπό: να μεγαλώσει τα παιδιά τους. Ο Αϊνστάιν από τότε που βρήκε άλλη γυναίκα δεν έδινε καμία σημασία στη Μιλέβα και στα αγόρια τους. Είχε δυο θετές κόρες από την καινούργια.

Πίσω της έμειναν μόνο δύο επιστημονικά έγγραφα: ένα για την, που είχε ετοιμάσει για τη διάλεξη του Αϊνστάιν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, και το δεύτερο είναι ουσιαστικά μια απάντηση που έγραψε στον Μαξ Πλαγκ για την εργασία του σχετικά με τις υπέρυθρες ακτινοβολίες.

Σ’ ένα διεθνή συνέδριο Μαθηματικών και Φυσικών, βγήκε μπροστά. «Η πρώτη γυναίκα του Αϊνστάιν, η Μιλέβα Μάριτς, του έδωσε πολλές εκπληκτικές ιδέες με την βοήθεια των οποίων έφτασε στην επιτυχία» είπε. «Αυτή έγραψε τα άρθρα για τη Θεωρία της Σχετικότητας τα οποία ο ίδιος δημοσίευσε υπογράφοντας το όνομά του!»

Αργότερα και ο φυσικός Abram Jofe ισχυριζόταν ότι στα χέρια του έχουν έρθει γνήσια έγγραφα της Θεωρίας της Σχετικότητας που από κάτω είχαν την υπογραφή Μάριτς-Αϊνστάιν. Το μυστικό της πολύπλοκης σχέσης Μιλέβα Μάριτς - Άλμπερτ Αϊνστάιν θέλει ακόμη πολύ φως, περιμένει ακόμη περισσότερη, αντικειμενική και εις βάθος έρευνα…

* Η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς είναι συγγραφέας και αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΖΕΝΙΘ



Όπως όμως γνωρίζουμε, πίσω από κάθε θαύμα υπάρχει και ένα μυστικό. Ποιο είναι το μυστικό του Άλμπερτ Αϊνστάιν;

Mileva Αϊνστάιν, το γένος Maric



Η ποιότητα και η πρωτοτυπία αυτών των εργασιών εξέπληξαν πρώτα τον καθηγητή Hermann Minkowski, ο οποίος γνώριζε καλά τα όρια του πρώην μαθητή του. "Αϊνστάιν; Αν ήταν ο Grossmann, ο Wegener, ή αυτή η εξαιρετικά ευφυής Mileva...αλλά ο Αϊνστάιν που την έκανε κοπάνα στο μάθημα ... "

Παρα ταύτα ο Αϊνστάιν θεωρήθηκε ότι είναι ο συγγραφέας αυτών των άρθρων .... Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1990, που εξερράγη η βόμβα στο ετήσιο συνέδριο της American Asociation for the Advancement of Science (AAAS), της Αμερικανικής Ενώσεως για την Πρόοδο της Επιστήμης. Ο φυσικός Evans Harris Walker από το Aberdeen (Maryland) και η φιλόλογος Senta Trömel-Ploetz απο το Πανεπιστήμιο της Βόννης, οι οποίοι ο καθένας χωριστά και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της δικής του επιστήμης είχαν αναλύσει τα άρθρα του Αϊνστάιν που δημοσιεύθηκαν το 1905 στα «Annals of Physics» και την ιδιωτική αλληλογραφία μεταξύ του Αϊνστάιν και της γυναίκας του Mileva, κατέληξαν στο εκπληκτικό συμπέρασμα, ότι οι πρώτες μεγαλοφυείς ιδέες καθώς και η πολύπλοκη μαθηματική επεξεργασία τους, στην πραγματικότητα ανήκουν στην σύζυγό του, Mileva Αϊνστάιν, το γένος Μάριτς.

Έτσι εξηγείται και η εκπληκτική κατάρρευση που υπέστη το έργο του Αϊνστάιν σε ότι αφορά την έκταση και την ποιότητά του, ακριβώς μετα το 1919, το έτος του διαζυγίου του. Από τότε ο Αϊνστάιν εργαζόταν πάντα με άλλους φυσικούς (όπως οι Podolsky, Bose, Nathan, Rose, De Sitter, Infeld, Hoffman κ.α.) και το έργο του δείχνει μια συνεχή και εμφανή εξάρτηση απο συνεργάτες στον τομέα μαθηματικών διατυπώσεων (μαθηματικοί που πληρώθηκαν γι' αυτή τη δουλειά ήταν οι Grossman, Groumer, Lanczos κ.α.). Ο Ernst Strauss θυμάται, ότι ο Αϊνστάιν αν δεν μπορούσε να καταλάβει μια μαθηματική λογική σειρά, συνήθιζε να λέει: «. Είμαι σίγουρος, αλλά δεν είμαι πραγματικά πεπεισμένος". Πολλά ανέκδοτα αποδεικνύουν την την γνώμη του Evan H. Walker: "Η Μίλα (Mileva) ήταν ανώτερη απ' αυτόν και πήρε πρώτη την πρωτοβουλία στο πεδίο της θεωρίας." Ας έχουμε κατά νου, ότι σε μια εποχή που πολύ λίγοι είχαν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, ο Αϊνστάιν έγινε δεκτός χωρίς δυσκολίες στο περίφημο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, όπου και μπόρεσε να υποβάλλει την διατριβή του. Εξ αντιθέτου η Mileva, η μόνη γυναίκα του κλαδου αυτού σπουδών, έπρεπε να υποκείψει, παρ' ολο που ήταν πολύ πιο έξυπνη απο τον ίδιο. Και οι δύο είχαν την ίδια αγάπη για την κλασική φυσική, όπως και τα μεγάλα προβλήματα σε ότι αφορά τις κοινωνικές σχέσεις (η Mileva κούτσαινε στη δεξιά πλευρά), κάτι που συναισθηματικά τους έφερε πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Μια πολύ διδακτική λεπτομέρεια που αναφέρει η Senta Trömel-Ploetz είναι η ρήτρα στη συμφωνία διαζυγίου του 1919, στην οποία ο Αϊνστάιν στην περίπτωση που κερδίσει ένα βραβείο για τα άρθρα που δημοσίευσε στα «Χρονικά της Φυσικής», αναγνωρίζει ότι αυτό πρέπει να παραχωρηθεί πλήρως στην Mileva.

Έτσι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τρία χρόνια αργότερα έδωσε τα χρήματα που είχε λάβει για το βραβείο Νόμπελ στην πρώην σύζυγό του. Αυτό όμως δεν έχει καμμία σχέση με την παροιμιώδη γενναιοδωρία που του αποδίδουν, διότι αυτό έγινε λόγω των νομικών υποχρεώσεων που του επεβλήθησαν, διότι η Mileva είχε αποδείξει στο δικαστήριο, ότι ο Albert καθ' όλη την διάρκεια της συμβίωσής τους (πριν από το γάμο είχαν συζήσει πέντε χρόνια) της υφάρπαξε όλες τις εργασίες και εφευρέσεις της και της πατεντάρισε στο γραφείο ευρεσιτεχνίας στο όνομά του, ακόμα και στο όνομα τρίτων, χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα της Mileva.

Αυτό το θέμα δεν είναι όμως νέο. Η ίδια η Trömel--Ploetz επισημαίνει, ότι διαλευκάνθηκε τριάντα χρόνια νωρίτερα σ' ένα βιβλίο του σέρβου φυσικού και φίλου της οικογένειας Αϊνστάιν, Αβραάμ Joffe, στο οποίο ο Joffe καταμαρτυρεί, ότι είδε προσωπικά τα σκίτσα και τα χειρόγραφα των πρωτότυπων άρθρων με την γραφή της Mileva Μάριτς, τα οποία δημοσιεύθηκαν αργότερα στα "Χρονικά".

Η γλωσσολόγος Trömel-Ploetzsch που παρατίθεται στην παρούσα μετάφραση είναι ένα άτομο, που λόγω των βασικών στοιχείων της (ριζική φεμινίστρια) πιθανώς να μας φαινόταν αντιπαθητική. Αυτά που γράφει όμως για την Μιλένα Μάριτς αξίζει να διαβαστούν. Κι' αυτά όμως αμφισβητούνται ή αρνήθηκαν. Σχηματείστε μόνοι σας την δική σας γνώμη.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά στοιχεία:
www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/mileva-maric-einstein/
www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/senta-troemel-ploetz/
www.butterfliesandwheels.org/2006/who-did-einstein-s-mathematics-a-response-to-troemel-ploetz/

Άλλες Πηγές :
lupocattivoblog.com
http://verbotenesarchiv.wordpress.com
http://www.berlin-athen.eu/index.php?i
http://www.newsnowgr.com/
http://revealedtheninthwave.blogspot.gr
http://matiastanea.gr
http://el.wikipedia.org
http://www.iefimerida.gr

Ο διάσημος βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον, στο έργο του «Αϊνστάιν: Η ζωή τού και το Σύμπαν»
ο Γουόλτερ περιγράφει τον Αλμπερτ Αϊνστάιν μισογύνη σχεδόν ή τουλάχιστον ως έναν άντρα
που έβλεπε τον γάμο του με την Σέρβα Μιλέβα Μάριτα (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες
στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.




Μας το κοινοποίησε: O.k.manpowerup kapadritis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ