Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Άρθρο 169: Αλλαγές στην ασφάλιση των αυτοκινήτων

Το άρθρο 169 του νέου οικονομικού σχεδίου φέρνει τεράστιες αλλαγές στην ασφάλιση των αυτοκινήτων. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασφάλισης και να αποζημιώνονται γρηγορότερα όσοι εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Συγκεκριμένα, καταργείται το αυτοκόλλητο, τόσο προσωρινό, όσο και το μόνιμο, σήμα ασφάλισης, εξισώνονται οι δηλώσεις ατυχήματος (θύτη και θύμα), παρέχεται κάλυψη προς τρίτο ζημιωθέντα για 16 ημέρες μετά τη λήξη ημερομηνίας ασφάλισης, οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε διάστημα τριών μηνών για τις αιτήσεις αποζημιώσεων και εάν μετά δεν απαντήσουν θα κληθούν να πληρώσουν τόκους υπερημερίας (ρήτρα), δεκαήμερη προθεσμία αποζημίωσης στον δικαιούχο και εξισώνονται όλα τα είδη δηλώσεως ατυχήματος είτε από τον ασφαλισμένο είτε από τον δικαιούχο ασφαλίσματος για να ξεκινήσει να τρέχει η διαδικασία τρίμηνης αποζημίωσης.

Εξάλλου, στο θέμα επικοινωνίας ασφαλιστή και ασφαλισμένου ή ακόμη και του δικαιούχου ασφαλίσματος προβλέπεται έγγραφη επικοινωνία. Η εν λόγω επικοινωνία μπορεί να γίνει είτε με επιστολή, είτε με ηλεκτρονική αλληλογραφία ή με fax ή με αποστολή μηνύματος σε συσκευή κινητής τηλεφωνία ή με νόμιμα ηχογραφημένη συνομιλία.

Από την άλλη, ιδιαίτερη προσοχή επιφύεται στο θέμα της ανανέωσης της σύμβασης, καθώς θα ανανεώνεται μόνο μετά την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου από τον ασφαλισμένο. Αντίθετα, για να λυθεί η σύμβαση θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να προβαίνουν και στην ενημέρωση είτε για τη λύση, είτε για την ανανέωση, είτε της παλιάς σύμβασης, είτε την απόδειξη για την καταβολή του ασφαλίστρου και την είσπραξή του από την ασφαλιστική.

Με τις παραπάνω αλλαγές, επιχειρείται ο εξορθολογισμός του συστήματος λύσεως ασφαλιστικής σύμβασης, ώστε να αρχίζει και να λήγει η σύμβαση αυτή κατά τον αναφερόμενο σ' αυτήν χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ