Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

TO ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2020 ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τους γενικούς και ειδικούς στόχους που διαμορφώνουν τις βασικές κατευθύνσεις της αναπτυξιακής στρατηγικής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για τις τρεις μεγάλες προκλήσεις -την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα- που «συνιστούν τα δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας». «Κρατούμε σήμερα στα χέρια μας, το κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο για το μετασχηματισμό της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020. Είναι ο οδικός χάρτης για την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας για την ανάδειξή της σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας, με διακριτή ταυτότητα, ανταγωνιστική και καινοτόμο παραγωγική βάση, ποιοτικό περιβάλλον, ισχυρή κοινωνική και χωρική συνοχή», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή, σε όλες τις συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, στο θεσμικό όργανο των περιφερειών, την ΕΝΠΕ, αλλά και στην πρώτη αναπτυξιακή ημερίδα που διοργάνωσε, διατύπωσε την ξεκάθαρη θέση: «Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να έχει σαφή και κατανοητή δομή, τόσο για τους διαχειριστές του, όσο και για τους πολίτες, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις εθνικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές επιταγές». Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι στο νέο ΕΣΠΑ ο αριθμός τον περιφερειακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, θα συγκροτηθούν 13 περιφερειακά προγράμματα, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ θα απαιτηθεί η δημιουργία δεκατριών πολύ-ταμειακών προγραμμάτων προκειμένου να εξασφαλιστεί ο μέγιστος βαθμός αποτελεσματικότητας.

Κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε τους 6 γενικούς στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής για το Σ.Ε.Σ. 2014-2020, οι οποίοι επιγραμματικά είναι οι εξής:

1. Η μετάβαση της περιφερειακής οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτόμο επιχειρηματικότητα και ψηφιακή σύγκλιση.

2. Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

3. Η προστασία και η αειφορική διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της αποδοτικότητας των πόρων.

4. Η ολοκλήρωση των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων για την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο διεθνούς εμβέλειας και η αξιοποίηση της κεντροβαρούς θέσης της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

5. Η βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

6. Η προώθηση της περιφερειακής εδαφικής συνοχής και της διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε τους ειδικούς θεματικούς στόχους που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε οι βασικοί γενικοί στόχοι της αναπτυξιακής στρατηγικής για το νέο ΕΣΠΑ να είναι υλοποιήσιμοι και να έχουν απτά αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βαρύτητα που δίνει στη συνεργασία όχι μόνο των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και στη διεύρυνση του διαλόγου σε όλους τους φορείς και τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη δημιουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ με σκοπό τη δημόσια διαβούλευση. «Είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας, σίγουρα δεν είναι εύκολος. Απαιτεί, να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να δουλέψουμε μεθοδικά, συνεργατικά, θέτοντας τους κοινούς μας στόχους», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνέχεια, η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΚΜ Αγγελική Ωραιοπούλου παρουσίασε διεξοδικά τις τεχνικές λεπτομέρειες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ) της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ (Σ.Ε.Σ.)
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014-2020
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

- Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 -


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η Κεντρική Μακεδονία έχει μπροστά της, μεγάλες προκλήσεις.

Έχει την πρόκληση καταρχήν της Εξωστρέφειας.

Ο τόπος μας διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο υποδομών.

Οι επτά Περιφερειακές μας Ενότητες, συνθέτουν τον μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα μας.

Η στρατηγική γεωγραφική μας θέση, ανοίγει διάπλατα την προοπτική να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία τουριστικός, αγροτικός, εμπορικός, διαμετακομιστικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. 

Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις όμορες χώρες στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της Καινοτομίας.

Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει κορυφαία εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Συγκεντρώνουμε ικανό και πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στον κλάδο των εξαγωγών.

Η προτεραιότητα είναι να φέρουμε κοντά, την εφαρμοσμένη έρευνα και τη νέα γνώση που παράγεται στον τόπο μας, με την επιχειρηματικότητα, ώστε να καταστούν οι επιχειρήσεις της Μακεδονίας πρωτοπόρες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται.

Μπροστά μας επίσης, έχουμε την πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας.

Είμαστε η δεύτερη περιφέρεια, σε ολόκληρη την Ελλάδα στην εξαγωγική δραστηριότητα.

Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Τα αγαθά που παράγονται στη γη μας κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Το στοίχημα είναι να εκσυγχρονίσουμε όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την τυποποίηση, τη συσκευασία μέχρι την πιστοποίηση ώστε τα προϊόντα μας να είναι ασφαλή, ποιοτικά, επώνυμα, με προστιθέμενη αξία για την Κεντρική Μακεδονία.

Οι τρεις αυτές προκλήσεις, η Εξωστρέφεια, η Καινοτομία και η Ανταγωνιστικότητα συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη οικονομία.
Είναι τα δομικά στοιχεία για την Ανάπτυξη.

Για τη δημιουργία νέου εισοδήματος.

Νέων θέσεων εργασίας.

Είναι τα δομικά στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κρατούμε σήμερα στα χέρια μας, το κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο.

Το βασικό εργαλείο για το μετασχηματισμό της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.

Λόγω της σημασίας του, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης, το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα ΕΣΠΑ.

Στο γεγονός αυτό συνηγορεί, παράλληλα με την κρισιμότητα της περιόδου και η εμπειρία που αποκομίσαμε ως χώρα, από τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, η οποία μας ωθεί όλους στο να διορθώσουμε τις παραλείψεις και τα προβλήματα που καταγράψαμε όλο αυτό το διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή, σε όλες τις συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, στο θεσμικό όργανο των περιφερειών, την ΕΝΠΕ, αλλά και στην πρώτη αναπτυξιακή ημερίδα που διοργανώσαμε στην Κεντρική Μακεδονία, διατυπώσαμε την καθαρή μας θέση:

Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να έχει σαφή και κατανοητή δομή, τόσο για τους διαχειριστές του, όσο και για τους πολίτες, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις εθνικές, αναπτυξιακές, αλλά φυσικά και κοινωνικές επιταγές.

Στην κατεύθυνσή αυτή κινήθηκε και η πρότασή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, κ. Βιρβιδάκη:

Στο νέο ΈΣΠΑ ο αριθμός τον περιφερειακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της αυτοδιοίκησης.

Με απλά λόγια, θα συγκροτηθούν 13 περιφερειακά προγράμματα, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, για να εξασφαλίσουμε τον μέγιστο βαθμό αποτελεσματικότητας, απαιτείται η δημιουργία δεκατριών πολύ-ταμειακών προγραμμάτων.

Τα πολύ-ταμειακά προγράμματα θα περιλαμβάνουν δράσεις, που θα χρηματοδοτούνται και από τα τρία, βασικά ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία:

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Έρχομαι τώρα στους Γενικούς και Ειδικούς Στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

1ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:

Είναι αυτός στον οποίο αναφέρθηκα.

Είναι η μετάβαση της περιφερειακής μας οικονομίας σ’ ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα χαρακτηρίζεται από ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, καινοτόμο επιχειρηματικότητα και ψηφιακή σύγκλιση.

Για την επίτευξη του 1ου Γενικού Στόχου, προτείνεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων Ειδικών Στόχων:

Ενίσχυση της εξωστρέφειας της Περιφέρειας μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και στην ένταξή τους σε διεθνή δίκτυα και αλυσίδες παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων.

Προσέλκυση επενδύσεων μέσω της διαμόρφωσης ευνοϊκού περιφερειακού επενδυτικού περιβάλλοντος, συνθηκών παραγωγής και υποστηρικτικών δομών και υποδομών στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής περιφερειακού μάρκετινγκ.

Σχεδιασμός και Εφαρμογή περιφερειακής στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση.

Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας των επιχειρήσεων με αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών δομών και υποδομών έρευνας και ανάπτυξης.

Προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της διαφοροποίησης και αναβάθμισης του προϊόντος και της τεχνολογικής βάσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και του τουρισμού.

Ενίσχυση των επενδύσεων νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων που στοχεύουν στην παραγωγή καινοτόμων, ποιοτικών προϊόντων.

Αναδιάταξη των τριών τομέων της περιφερειακής οικονομίας προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής περιφερειακής και τοπικής προστιθέμενης αξίας, ικανών να υποκαταστήσουν εισαγωγές ή να εξαχθούν στις διεθνείς αγορές.

2ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:
Αντιμετώπιση της ανεργίας, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η υλοποίηση του στόχου αυτού προϋποθέτει την προώθηση συγκεκριμένων ειδικών στόχων:

Βελτίωση των συστημάτων, δομών και υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης, απόκτησης νέων δεξιοτήτων και δια βίου μάθησης.

Καταπολέμηση της φτώχειας, ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της κοινωνικής πρόνοιας, με έμφαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων.

Ενεργητική υποστήριξη ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων, των μακροχρόνια ανέργων, των γυναικών και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού, με δυσκολία πρόσβασης στον κόσμο της εργασίας.

Προώθηση της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της ίδρυσης μικρών επιχειρήσεων.

Καταπολέμηση των διακρίσεων και βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων και προοπτικών των γυναικών και στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

Αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών για την υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.

3ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:

Προστασία και αειφορική διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της αποδοτικότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, οι ειδικοί στόχοι της Κεντρικής Μακεδονίας είναι:

Ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των εσωτερικών υδάτινων πόρων και των θαλασσών της Περιφέρειας.

Προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Προώθηση της έγκαιρης προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και κυρίως της πρόληψης και της διαχείρισης φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων.

Ενίσχυση της μετάβασης προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων σε όλους τους τομείς.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της ολοκλήρωσης των περιβαλλοντικών υποδομών.

Εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και ειδικά για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εφαρμογή των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον ύπαιθρο χώρο.

Προώθηση της Πράσινης Επιχειρηματικότητας.

4ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:

Ολοκλήρωση των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών και δικτύων για την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε μεταφορικό και ενεργειακό κόμβο διεθνούς εμβέλειας και για αξιοποίηση της κεντροβαρούς θέσης της, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

Ολοκλήρωση των οδικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών και λιμενικών υποδομών και δικτύων διευρωπαϊκής σημασίας, καθώς και βελτίωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών μεταφορικών συστημάτων.

Προώθηση των υποδομών συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακόμισης διευρωπαϊκής σημασίας και ανάπτυξης διαμετακομιστικών κόμβων.

Ανάπτυξη των βιώσιμων μεταφορών, ειδικά στα αστικά κέντρα και απομάκρυνση των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά δίκτυα υποδομών.

Εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών και αξιοποίηση της καινοτομίας σε όλα τα είδη μεταφορών.

Εκσυγχρονισμός και επέκταση των δικτύων ενέργειας.

Προώθηση των ευφυών ενεργειακών συστημάτων και δικτύων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

5ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:

Βελτίωση της θεσμικής επάρκειας και της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης

Για την προώθηση του στόχου στο επίπεδο της Περιφέρειας δίνουμε προτεραιότητα σε συγκεκριμένους ειδικούς στόχους:

Βελτίωση του χωρικού και αναπτυξιακού περιφερειακού σχεδιασμού και της διαδικασίας αδειοδοτήσεων.

Ανάπτυξη και εφαρμογή ευφυών συστημάτων διαχείρισης περιουσίας και προώθηση των ΣΔΙΤ.

Αναβάθμιση της περιφερειακής διακυβέρνησης και δημιουργία ενδοπεριφερειακών δικτύων συνεργασίας με τους δήμους και τους κοινωνικούς εταίρους

Δημιουργία δομών για την προσέλκυση επενδύσεων και την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης επενδυτικών σχεδίων.

Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης δομών και οργανισμών.

Ενίσχυση των δεξιοτήτων και της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και προσαρμογή στις τεχνολογικές, διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές.

Ανάπτυξη, προώθηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

6ος ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ:

Προώθηση της περιφερειακής εδαφικής συνοχής και της διαπεριφερειακής συνεργασίας

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής με αντιμετώπιση της άνισης ανάπτυξης και του οικονομικού δυϊσμού.

Εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης σε ειδικές περιοχές – για παράδειγμα αστικές, αγροτικές, παράκτιες, ορεινές, παραμεθόριες – με την αξιοποίηση των νέων μέσων της πολιτικής συνοχής όπως είναι οι «ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις» και τα «τοπικά προγράμματα ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων».

Προώθηση της αρμονικής σχέσης μεταξύ αστικού και περιβάλλοντος αγροτικού χώρου και βιώσιμη διάχυση της αστικής ανάπτυξης στον υπαίθριο χώρο.

Λειτουργική διασύνδεση της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης με τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου πόλεων στην Κεντρική Μακεδονία για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της εδαφικής συνοχής.

Αποκέντρωση υπηρεσιών και λειτουργιών για την ισόρροπη κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της Περιφέρειας.

Προώθηση της διαπεριφερειακής, διασυνοριακής, ακόμη και διακρατικής συνεργασίας στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Καταθέσαμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο ανώτατο συλλογικό όργανο της Κεντρικής Μακεδονίας, την πρόταση πλαίσιο με τις βασικές αρχές για να διαμορφώσουμε μαζί τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αναπτυξιακής πολιτικής για την Κεντρική Μακεδονία για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Το προηγούμενο διάστημα, συζήτησα εκτενώς με τους αρχηγούς των περιφερειακών παρατάξεων.

Είχα εξάλλου δεσμευτεί, από αυτό εδώ το βήμα, ότι για όλα τα μεγάλα θέματα θα συζητώ ανοιχτά, με τις παρατάξεις.

Επιμένω, κλειδί για τα αποτελέσματα, για να πάμε μπροστά τον τόπο μας, είναι μόνο η συνεργασία.

Γι’ αυτό και για πρώτη φορά επιλέξαμε να ανοίξουμε τη διαβούλευση σε όλους τους φορείς, τους πολίτες, στην ίδια την κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την κεντρική μας συνεδρίαση, θα υπάρξει ειδικός δικτυακός τόπος που θα ανοίξει τη διαβούλευση.

Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 είναι το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας.

Είναι ο οδικός χάρτης για την Κεντρική Μακεδονία της επόμενης δεκαετίας.

Για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας.

Με διακριτή ταυτότητα.

Ανταγωνιστική και καινοτόμο παραγωγική βάση.

Ποιοτικό περιβάλλον.

Ισχυρή κοινωνική και χωρική συνοχή.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας, σίγουρα δεν είναι εύκολος.

Απαιτεί, να βάλουμε όλοι όλες μας τις δυνάμεις.

Να δουλέψουμε μεθοδικά, συνεργατικά.

Θέτοντας τους κοινούς μας στόχους.

Το μεγάλο στοίχημα είναι, όλοι οι φορείς, να προετοιμαστούν, έγκαιρα ώστε το νέο ΕΣΠΑ, να είναι εμπροσθοβαρές.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο.

Ο χρόνος είναι χρήμα.

Δωρεάν, ζεστό χρήμα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Χρήμα για τις αναπτυξιακές μας προτεραιότητες.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για την προοπτική της νέας γενιάς.

Για να πάμε την Μακεδονίας μας μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ