Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ. ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΨΗ, ΣΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος
Το ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό φρούτο το οποίο μπορούμε να βρούμε στη χώρα μας σε κάθε εποχή. Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο το χρόνο. Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος κόκκινου ή λευκού. Ταφύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τουςέχουν χνούδι. 
Ο καρπός του είναι ράγα και είναι εδώδιμος, μεγλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό του μέρος είναι χρώματοςκαφέ και το εσωτερικό είναι χυμώδες, με πράσινο χρώμα καιμικρά σποράκια, χρώματος μαύρου. Η Κίνα θεωρείταιεπικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια.Το γνωστότερο είδος που καλλιεργείται στην Ελλάδαονομάζεται ακτινίδιον το σινικό. Το φυτό ήταν αυτοφυές στηνΚίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο αιώνα στη Βρετανία και το 1906στη Νέα Ζηλανδία. Η ονομασία του όμως κίουι (Kiwi)προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι εθνικόσύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει αποκλειστικά. Τηνονομασία αυτή την πήρε το ακτινίδιο από το φυτοκόμοHayward Wright (1873-1959), ο οποίος πειραματίστηκε με ταφυτά και κατόρθωσε να δημιουργήσει την ποικιλία που είναιγνωστή σήμερα. Με τη σημερινή μορφή του, το ακτινίδιοκαλλιεργείται από το 1950.

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κατανάλωσής του, άρχισαν να διαφαίνονται οι θεραπευτικές του ιδιότητες, οι οποίες κυρίως οφείλονται στα υψηλής περιεκτικότητάς του θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Στη σημερινή εποχή, η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, αλλά και λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας.

Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο,φώσφορο, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, διαθέτειπερισσότερη βιταμίνη C σε σχέση με οποιοδήποτε άλλοφρούτο, αρκεί μόνο να καταναλωθεί αμέσως μετά την κοπή,για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς επίσης και στην παραγωγή κολλαγόνου, για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ηύπαρξη πολλών βιταμινών καθιστά το ακτινίδιο ως τοκαλύτερο μέσο για την άμυνα κατά των μικροβίων. Επίσης,απομακρύνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στο κυκλοφορικόσύστημα και διασφαλίζει τη σωστή πέψη και την εύρυθμηλειτουργία του εντέρου. Τέλος, συντελεί στη βελτίωση τηςόρασης, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.

Το ακτινίδιο αποτελεί εξαίρετη πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες με την σειρά τους επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Άλλες πολύ σημαντικές βιταμίνες που βρίσκουμε στο ακτινίδιο, είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά και το φυλλικό οξύ, το οποίο παρεμποδίζει τις γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.
Παράλληλα με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία κατέχουν υψηλή θέση στην θρεπτική αξία του ακτινιδίου. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και περιέχεται στο ακτινίδιο σχεδόν στην ίδια ποσότητα που περιέχεται και στην μπανάνα. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο δρουν συνεργικά, για την καλύτερη υγεία των οστών και των δοντιών. Επιπλέον, η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Άλλα συστατικά τα οποία περιέχονται στα ακτινίδια, είναι οι φυτικές ίνες, το νερό, τα ω3 και ω6 λιπαρά και πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια από τις πιο διαδεδομένες ευεργετικές ιδιότητες του ακτινιδίου είναι η διουρητική δράση του, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις φυτικές ίνες που περιέχει.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από αυτό. Μια μερίδα ακτινιδίου (76γρ.) παρέχει το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες (3γρ). Επομένως, η συστηματική κατανάλωση του ακτινιδίου, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και του φουσκώματος.

Αυτό το μοναδικό φρούτο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα για τηνπρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και για τον καλύτερο έλεγχο των φλεγμονών στο σώμα. Τα λιπαρά αυτά οξέα, συναντώνται κυρίως στα μικρά μαύρα σπόρια του ακτινιδίου.

Η λουτεΐνη είναι ένα ακόμη συστατικό που ξεχωρίζει στο ακτινίδιο. Είναι μια χρωστική ουσία, η οποία προστατεύει την όραση και βοηθά στην καλύτερη υγεία του δέρματος. Αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίου, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και άλλων χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Το ακτινίδιο κάνει καλό στην επιδερμίδα.
Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει ένα υγιές και φωτεινό δέρμα, αποτρέποντας την εμφάνιση τυχόν ανεπιθύμητων παθήσεων

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από την φλούδα του φυτού και συμβάλλουν στην άμυνά του απέναντι στις μολύνσεις από παθογόνους παράγοντες. Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές λειτουργούν προστατευτικά και στον άνθρωπο, προάγοντας την καλή κατάσταση της υγείας και παρατείνοντας τον μέσο όρο ζωής.

Αναστέλλουν ή περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» (προστατευτικής για την υγεία) χοληστερόλης HDL ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL, η οποία συνδέεται με την δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Οι πολυφαινόλες μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις οξειδωτικές βλάβες στους ιστούς, απομακρύνοντας έτσι κατά την εκτίμηση των επιστημόνων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.Επιλέξτε ακτινίδια με ανέπαφη επιδερμίδα, χωρίς κηλίδες ή σχιμές. Τα ώριμα ακτινίδια πιέζονται εύκολα και είναι πολύ μαλακά. Έχουν μικρή διάρκεια ζωής αν παραμείνουν ανοικτά σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείστε τα στο ψυγείο.
Η κατανάλωση των ακτινιδίων πρέπει να γίνεται αμέσωςμετά την κοπή του φρούτου διότι αν το αφήσετε πολύ ώρα οξειδώνονται οι βιταμίνες του και κυρίως η βιταμίνη C με αποτέλεσμα να καταστρέφονται!

Χημική σύνθεση καρπού ακτινιδίου (ανά 100 gr)
 • Νερό 81.2%
 • Θερμίδες 66
 • Πρωτεΐνη 0.79gr
 • Λίπη 0.07gr
 • Υδατάνθρακες 17.5gr
 • Βιταμίνη Α 174(I.U)
 • Βιταμίνη Β1 0.02mg
 • Βιταμίνη Β2 0.05mg
 • Βιταμίνη C 150mg
 • Ασβέστιο 16mg
 • Φώσφορος 64mg
 • Σίδηρος 0.51mg
 • Νάτριο 7mg
 • Κάλιο 264mg

Περισσότερα στο medlabgrΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ