Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

"ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ"

Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 (Αίθουσα Νερού Δημαρχείου Θεσσαλονίκης), Εργαστήριο Διαβούλευσης-Workshop με θέμα:
«Ξενοφοβία και ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών»

Στο Εργαστήριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η κα. Δέσποινα Συρρή, μέλος του ΣΕΜ Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Βέροιας, κ. Μαυροκεφαλίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, κα. Χατζηκωστή και ο Αντιδήμαρχος Πάτρας, κ. Φίλιας. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Πρόεδροι των ΣΕΜ Ηλιούπολης, κ. Γιαννόπουλος, και Χερσονήσου Κρήτης, κ. Σέγκος, εκπρόσωποι των ΣΕΜ Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς επίσης υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Δήμων επιφορτισμένοι με τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής και μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Στο Workshop αναδείχθηκαν, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων, επιτυχείς πολιτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο, και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου οι παρεμβάσεις αυτές να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των μεταναστευτικών ομάδων και στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην εισήγησή του, ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αντώνης Σκαμνάκης, αναφέρθηκε στο «περιεχόμενο του δημοσίου λόγου» και στους μηχανισμούς αναπαραγωγής του μέσω των ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Kenneth McCue, International and Education Officer, Sport Against Racism Ireland (SARI), ο οποίος εστίασε στις δυνατότητες που προσφέρει ο αθλητισμός για την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση του ρατσισμού, ειδικά για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Τις εργασίες του Εργαστηρίου συντόνισε η Δρ. Μαρίνα Αγγελάκη από την Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α.), ενώ το Εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων από τον κ. Γιώργο Μακρυνό, Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Παιδείας & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Κορυδαλλού.

Το Εργαστήριο Διαβούλευσης σχεδιάστηκε και διεξήχθη στο πλαίσιο του Έργου «Ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας μεταξύ εκπροσώπων των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και άλλων παρόμοιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Ε.Ε. και εκπροσώπων οργανώσεων μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο» (Δράση 4.1.β/11).

Το Έργο υλοποιείται από τη ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε. σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α.) και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.), στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΕΤΕ) και συγχρηματοδοτείται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων Δράσεων «Υποστήριξη της Λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών» (Δράση 1.4/09) και «Δημιουργία δικτύου συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ» (Δράση 4.1/10), που ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία το 2011 και 2012.

Η Δράση επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός Δικτύου Συνεργασίας, αποτελούμενο από εκπροσώπους των ΣΕΜ, οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων μεταναστών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της δικτύωσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σε θέματα μετανάστευσης και ενσωμάτωσης των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η οργάνωση πέντε Θεματικών Εργαστηρίων Διαβούλευσης - Workshops (Καβάλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βρυξέλλες) αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του Έργου.

Κεντρικοί στόχοι των Workshops είναι:

ü η ανάλυση επιτυχημένων παραδειγμάτων πολιτικών ένταξης των μεταναστών,

ü η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων φορέων που έχουν άμεση σχέση με το ζήτημα,

ü ο κοινός σχεδιασμός πρότυπων Τοπικών Σχεδίων Δράσης κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και

ü η ανάδειξη του νευραλγικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά και των τρόπων ενίσχυσης της συμβολής της.

Τα Εργαστήρια οριοθετούν τις θεματικές ενότητες που συγκροτούν την ευρύτερη έννοια της κοινωνικής ένταξης (πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας και σε υπηρεσίες, καταπολέμηση του ρατσισμού, εφαρμογή καλών πρακτικών - ευρωπαϊκή εμπειρία, συμμετοχή στα κοινά) και θέτουν τις προτεραιότητες των πολιτικών άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σε κάθε Εργαστήριο συμμετέχουν περίπου 20 εκπρόσωποι ΣΕΜ ή άλλων συμβουλευτικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων μεταναστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι θα αποτελέσουν τον πυρήνα, αλλά και την κινητήριο δύναμη του Δικτύου Συνεργασίας.

Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, θα εκδοθούν Θεματικοί Οδηγοί όπου θα καταγράφονται και θα σχολιάζονται παραδείγματα καινοτόμων πολιτικών ένταξης, συμβάλλοντας, με καθοριστικό τρόπο, στην ενίσχυση των μηχανισμών σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ