Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

"NEAR SPACE PROJECTS: ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ NASA" ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟ!


Ο Θεσσαλονικιός Κώστας Ταματέας στέλνει μια κάψουλα στα 38 χιλιόμετρα υψόμετρο και φωτογραφίζει την βόρεια Ελλάδα από ψηλά. Ένα δύσκολο εγχείρημα με αποτελέσματα που θυμίζουν φωτογραφίες από τον Διαστημικό Σταθμό. Περισσότερες λεπτομέρειες από τον ίδιο:


Τα near space projects υλοποιούνται
με την βοήθεια των ΗΑΒ ή high-altitude balloons. To HAB είναι ένα μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο σε ένα αλεξίπτωτο και με ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης & εντοπισμού και διάφορους αισθητήρες.


Η Θεσσαλονίκη και ο Όλυμπος από ψηλά
Αφού γεμίσουμε το μπαλόνι με ήλιο ή υδρογόνο το ελευθερώνουμε και αυτό ανυψώνεται. Όταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση το μπαλόνι διογκώνεται και σκάει. Μετά το αλεξίπτωτο παίζει τον δικό του ρόλο που είναι να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Με την βοήθεια τον συστημάτων πλοήγησης εντοπίζουμε το φορτίο και ανακτούμε τις φωτογραφίες που βρίσκονται στις κάμερες.

Στο δικό μου project, σχεδόν όλα συστήματα και το software είναι αυτοσχέδια, πράγμα που πρόσθεσε επιπλέον δυσκολία στο όλο εγχείρημα καθώς δεν είμαι ηλεκτρονικός. Μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης κατάφερα να το τελειώσω.


Στο βάθος το Άγιο Όρος
Στις 19 Ιουλίου 2012 ελευθέρωσα το HAB μου. Αυτό ανυψώθηκε στα 38.884 μέτρα και πήρες υπέροχες λήψεις της βόρειας Ελλάδας. Προσγειώθηκε σε κάτι χωράφια με βαμβάκι στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης. Λόγω ενός bug στο software της τηλεμετρίας λάμβανα λάθος συντεταγμένες και το έψαχνα για έξι ημέρες στον Σοχό Θεσσαλονίκης.



Μεγάλη Βόλβη
Ένας φίλος μου διαπίστωσε το πρόβλημα και μέσα σε λίγα λεπτά επαναφέραμε τις πραγματικές συντεταγμένες. Το άλλο πρωί ανακτήσαμε το φορτίο με μηδενικές ζημιές και θα επαναχρησιμοποιηθεί αυτούσιο στις επόμενες αποστολές.


Η εικόνα με τον Όλυμπο επελέγη και σαν Earth Science Picture of the Day της 28ης Ιουλίου από την NASA: http://epod.usra.edu/blog/2012/07/high-altitude-balloon-flight-over-mount-olympus-greece.html

Η ιστοσελίδα του Κώστα στο facebook: http://www.facebook.com/slaros.project


Το ThessBomb συγχαίρει
την εκπληκτική προσπάθεια
του Κώστα Ταματέα
και θα την παρακολουθεί
με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.


Αποστολή ανάρτησης
Ανδρέας Βοσσινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ