Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

H ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» ΤΟΥ Κ. ΤΑΧΤΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Ρένας Βλαχοπούλου (29 Ιουλίου 2004) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το τελευταίο επεισόδιο της ραδιοφωνικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ», που μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ το 1979.

Η διασκευή και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Παυριανού, ενώ τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν η Ρένα Βλαχοπούλου (Νίνα) και η Σμάρω Στεφανίδου (Εκάβη). Έπαιξαν οι ηθοποιοί Δάνης Κατρανίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μαρίκα Τζιραλίδου, Κώστας Πανουριάς, Ρηνιώ Παπανικόλα, Ιάκωβος Ψαρράς, Ντίνα Κώνστα, Πάνος Αναστασόπουλος, Γιώργος Μοσχίδης και Χρήστος Τσάγκας.

Δύο γυναίκες αφηγούνται τις ζωές τους: έρωτες, γάμοι, χωρισμοί, θάνατοι, αγώνας για τη ζωή και τις ιδέες, διωγμοί, πάθη και πλάνες, όλα κομμάτια που ανασυνθέτουν την ιστορία της Ελλάδας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στο τελευταίο επεισόδιο με τίτλο «Το μέλλον», η Νίνα (Ρένα Βλαχοπούλου) μιλάει για τη ζωή και όσα πιστεύει ότι της δίνουν αξία. Στο μονόλογό της, αναφέρεται σε αγαπημένα της πρόσωπα, αλλά και στην κόρη της, Μαρία, με την οποία η σχέση της δεν ήταν ποτέ ήρεμη, προειδοποιώντας την ότι σκοπεύει να ζήσει για πολύ ακόμα και – αν τυχόν χρειαστεί - θα βάλει και τέταρτο «στεφάνι»… Στο επεισόδιο ακούγεται και το τραγούδι του Φώτη Πολυμέρη «Παλιοζωή κι αν με πότισες δάκρυ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ