Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ, ΤΕΛΟΣ!

Τέλος στα ακουστικά βαρηκοΐας υπόσχεται να βάλει η ανακάλυψη ενός γονίδιου που σχετίζεται με την ηλικιακή απώλεια της ακοής. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέα αισθητικά κύτταρα που στερούνται οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.


Οι μελέτες των ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον επικεντρώθηκαν στο λεγόμενο γονίδιο FGF20. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια παρατήρησαν ότι όταν τους αφαιρούσαν το εν λόγω γονίδιο, τα ποντίκια παρέμεναν απολύτως υγιή, αλλά δεν μπορούσαν να ακούσουν τίποτα. Αιτία ήταν η επακόλουθη εξαφάνιση των δύο τρίτων των τριχωτών κυττάρων που υπάρχουν στο έσω αφτί και κάνουν αισθητούς τους ήχους.

Συνήθως οι βλάβες σε αυτά τα κύτταρα οφείλονται στο γήρας, την ηχορρύπανση αλλά και σε μερικούς γενετικούς παράγοντες. Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν διαθέτει τρόπο αντικατάστασης των εν λόγω κυττάρων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία παρά μόνο τα ακουστικά βαρηκοΐας, που προσφέρουν μια σχετική βοήθεια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, όμως, ότι το νέο γονίδιο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μέθοδο ανάπτυξης νέων τριχωτών κυττάρων.

Καθοριστική στιγμή παρέμβασης πάνω στο γονίδιο FGF20 παρατηρήθηκε ότι είναι η εμβρυϊκή φάση, αφού οι προσπάθειες απομόνωσής του σε τόσο πρώιμο στάδιο φάνηκε να μην επιφέρουν κανένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Σουνγκ-Χο Χου, κύριο μέλημα της ερευνητικής ομάδας σε αυτή τη φάση είναι να διαπιστώσει αν η ηλικιακή απώλεια της ακοής στους ανθρώπους σχετίζεται με μεταλλάξεις του ίδιου γονίδιου.

Η επιστημονική κοινότητα χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» τις εξελίξεις, αφού η δυνατότητα αναγέννησης των τριχωτών κυττάρων αποτελεί ζητούμενο εδώ και καιρό. Οι ειδικοί εκτίμησαν, ωστόσο, ότι η αναγέννηση των τριχωτών κυττάρων στους ανθρώπους θα καταστεί δυνατή μετά από 10-20 χρόνια, αφού πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται πολλά γονίδια. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «PLos Biology».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ