Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΛΥΠΗΡΟ ΟΤΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΧΕΙ ΣΒΗΣΕΙ"

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μίλησε στο SPNews και την Μένη Κουρκουτά για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας, το έντονο ενδιαφέρον στην αγορά της Αμερικής για τα ελληνικά τρόφιμα καθώς και για την αύξηση κατά 150% των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το 2011.

Παράλληλα καταθέτει την άποψή στο ενδεχόμενο περικοπής 13ου και 14ου μισθού ενώ χαρακτηρίζει «γάγγραινα» την γραφειοκρατία για την επιχειρηματικότητα.

Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΒΕΘ για τις επιπτώσεις της κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν με τον πιο ευκρινή τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, περίπου 27.500 εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το 2011 αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Αριθμός που παραπέμπει στον αριθμό των κατοίκων μίας πόλης. Οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν το 2011 κακή χρονιά, ενώ κατά μέσο όρο ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 40%. Μάλιστα πέντε στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα μείωσαν τις ώρες/ημέρες εργασίας. Το λυπηρό είναι ότι η ελπίδα έχει σβήσει για εννέα στους δέκα επιχειρηματίες που θεωρούν ότι η χώρα θα βγει από την ύφεση αρκετά μετά και από το 2014. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν το μόνο που αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι η ευρηματικότητα των φόρων που επιβάλλονται και η ταχύτητα με την οποία η πολιτεία απομυζεί τα έσοδα των ελλήνων πολιτών; Η έννοια της ανάπτυξης είναι κενό γράμμα για τους κυβερνώντες, η μόνη τακτική που γνωρίζουν είναι η λιτότητα και η επιβολή φόρων.

Πόσες επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου έκλεισαν το χρόνο που μας πέρασε; Πόσες υπολογίζετε ότι θα βάλουν λουκέτο το επόμενο εξάμηνο;
Δυστυχώς τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε η επιχειρηματική δραστηριότητα έγινε ακόμη φτωχότερη, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του επιμελητηρίου για την περίοδο 1 Ιανουαρίου έως 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους οι διαγραφές, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, εκτοξεύτηκαν κατά 43,3%, ενώ οι εγγραφές ήταν μειωμένες 20,7%. Την ίδια ώρα αυξημένος κατά 150% είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το 2011 έναντι του 2010 καθώς κρίθηκαν ασύμφορες. Συγκεκριμένα οι εγγραφές ανήλθαν σε 751 ενώ οι διαγραφές σε 1.385. Αν και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, πολύ φοβάμαι ότι την τρέχουσα χρονιά ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα οδηγηθούν σε λουκέτο θα αυξηθούν σημαντικά.
Αν η πολιτεία συνεχίσει να λαμβάνει πυροσβεστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις τυχόν διαρθρωτικές αδυναμίες της εθνικής μας οικονομίας και να παραμένει προσκολλημένη στη λογική της ήσσονος προσπάθειας τότε η ύφεση θα βαθαίνει και η επιχειρηματικότητα θα συνεχίσει να βουλιάζει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο spnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ