Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΣ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ;

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο "Γιατί δε μετράς προβατάκια;"

Πρόκειται για μία πρωτότυπη και χιουμοριστική ιστορία που, όπως γράφει και η συγγραφέας και κριτικός Ελένη Χωρεάνθη στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, «έχει κρυμμένα πολλά τρυφερά μυστικά και ομορφιές και θα το αγαπήσουν όλα τα παιδάκια που θα έρθουν σε επαφή μαζί του. Παράλληλα, μαθαίνει και τις μητέρες πώς να αντιμετωπίζουν τη δυσκολία των μικρών παιδιών που αρνούνται να κοιμηθούν».

Η Μαρία-Χριστίνα δε νυστάζει. Δε θέλει να κοιμηθεί. Η μαμά όμως της λέει να κλείσει τα ματάκια της και να μετρήσει προβατάκια. Η Μαρία-Χριστίνα σκέφτεται τα κάτασπρα, στρουμπουλά προβατάκια και αρχίζει να τα μετράει: έν, δύο, τρία, τέσσερα…» Αλλά δε βλέπει το πέμπτο… Και ξεκινάει πάλι να μετράει και να ξαναμετράει, όμως διαρκώς κάτι συμβαίνει που την μπερδεύει. Πότε επιτέλους θα μαζευτούν όλα τα προβατάκια για να κοιμηθεί κι εκείνη ήσυχη;

Η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη έγραψε για το βιβλίο στην Καθημερινή της Κυριακής: «Ο Μάκης Τσίτας, γνωστός και έμπειρος πεζογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά, χρησιμοποιεί ένα φαινομενικά κοινότυπο θέμα για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο και τρυφερό παραμύθι. Από μια και μοναδική φράση καταφέρνει να στήσει έναν συναρπαστικό μύθο για τους μικρούς αναγνώστες του».

Ενώ ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σημειώνει στο περιοδικό Διαβάζω: «Το Γιατί δε μετράς προβατάκια; είναι μία απάντηση στο πώς οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να γράψουν υψηλού επιπέδου εικονογραφημένες ιστορίες και να δημιουργήσουν αναγνώστες που να αγαπούν τα βιβλία». 

Η πολύ όμορφη και ταιριαστή εικονογράφηση είναι του Γιώργου Καρακάσογλου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στο χώρο των εκδόσεων. Είναι συνεκδότης του περιοδικού για το βιβλίο Index. Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα μονόπρακτα του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά. Το 1996 εκδόθηκε το βιβλίο του για ενηλίκους ΠΑΤΥ ΕΚ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ (υποψήφιο για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω), που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά και στο Ισραήλ. Έχουν εκδοθεί δέκα βιβλία του για παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ!, ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΟΥΠΑ;, ΟΙ ΦΙΛΟΙ (υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2006) και ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ (υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ