Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Γράφει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος,
Πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα και επ΄αφορμή της αποπομπής του Αντιδημάρχου Καθαριότητος Στ. Αβραμίδη διετυπώσα την υποψία, ότι η Διοίκησή του παραδίδει τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Ομολογώ, ότι η σφοδρότης της αντιδράσεως με εξέπληξε. Δεν εννοώ φυσικά ούτε το περιεχόμενο των λεχθέντων, αναμενόμενο κατά κεραίαν, ούτε και τις απρέπειες, που βεβαίως περιορίσθησαν σε μία μόνο περίπτωση, προδήλου ποιότητος και δεν εκφράζουν επ’ ουδενί –είμαι βέβαιος- το
τοπικό ΠΑΣΟΚ. Εννοώ αυτό καθ΄ευτό το εργώδες και την έκταση της προσπάθειας.
Τούτο μπορεί, να έχει μόνον δύο, εκ διαμέτρου όμως αντίθετες, αιτιώδεις αλυσίδες ως ερμηνεία. Η Διοίκηση αντιδρά εκτάκτως έντονα, διότι αισθάνεται δυοίν θάτερον, απολύτως ένοχος ή απολύτως αθώα.
Προς διαμόρφωση κρίσεως επ’αυτού, ας ανατρέξουμε λοιπόν στην μέχρις τούδε πορείαν της: Πράγματι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγησαν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνδυασμοί με φυσιογνωμία διαφορετική του συνήθους. Ιππεύοντας τα κύμματα της εποχής οι δύο Δήμαρχοι, αμφότεροι με βαθεία αστική καλλιέργεια, επιτυχημένο βιογραφικό και ακτινοβολούσες προσωπικότητες, εξέλεξαν συνδυασμούς, στους οποίους εκτός των κομματικών της Κεντροαριστεράς συμμετείχαν και πολίτες χωρίς δεσμεύσεις, ή και προερχόμενοι από τις τάξεις μας. Μπορεί δια τα ελληνικά ώτα μας, να ηχεί παράδοξα αλλά, πιστεύω ακράδαντα, ότι η αποτυχία αυτών των εγχειρημάτων δεν θα πρέπει, να αποτελεί αυτοσκοπό των κομματικών σχηματισμών. Αντίθετα η κριτική τους παρακολούθηση είναι δυνατόν, να μας προσφέρει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για μελλοντικές μορφές ασκήσεως πολιτικής, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
Μέχρι στιγμής υπήρξαν αρκετές αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Διοικήσεως Μπουτάρη κυρίως σε επίπεδο προσωπικού. Απολύσεις δημοσιογράφων, τοποθετήσεις Προϊσταμένων, μετακινήσεις στελεχών. Η αποπομπή του Αντιδημάρχου, ανθρώπου με εγνωσμένη από προηγούμενες θέσεις του διοικητική επάρκεια, αλλά και προερχομένου από τον ευρύτερο φιλελεύθερο χώρο, ενίσχυσε ουσιαστικά την υποψία υπάρξεως κομματικών δεσμεύσεων και σκοπιμοτήτων.
Εύχομαι από καρδιάς, να κάνουμε λάθος. Οι ευχές όμως δεν αρκούν. Ο Δήμαρχος πέραν των ωραίων λόγων έχει άμεσο ευκαιρία, να αποδείξει εν τη πράξει την ανεξαρτησία του από τις κομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ: τις αμέσως επόμενες εκλογές στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοκήσεως, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η σιωπή, θα είναι ενοχή. Διακηρύξεις περί ανεξαρτήτου εκφράσεως και ψήφου των δημοτικών του συμβούλων θα είναι προφανούς παλαιοκομματικής κοπής. Θα οδηγήσουν απλώς σε εκλογή ως εκπροσώπων των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εκτελούν φυσικά διατεταγμένη υπηρεσία. Ασφαλώς και δεν εννοώ, να ψηφήσει τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Ας διαδηλώσει όμως την αναξαρτησία του με τρόπο σαφή και έμπρακτο. Στο χέρι του είναι- και μόνον.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στις 29.8.11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ