Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Χάρτα της Ειδομένης στο Συνέδριο του Select-Respect Forum

Η Χάρτα της Ειδομένης ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ρητορική του μίσους στα ΜΜΕ παρουσιάστηκε στο τριήμερο συνέδριο που διοργανώνει το Select-Respect Forum με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πράξη – Κοινωνική Ένταξη, Διακρίσεις, Διαφορετικότητα».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (23-25 Νοεμβρίου), στον πολυχώρο ΦΙΞ (26ης Οκτωβρίου 15), άρχισαν με τις παρεμβάσεις της Μαρίας Γιανακκάκη, γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ιφιγένειας Κοκκάλη εκ μέρους της Ομάδας Διαχείρισης Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας, του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, π. προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Παύλου Νεράντζη, συντονιστή του Δικτύου Χάρτα της Ειδομένης και της Σοφίας Αδάμ εκ μέρους του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. Ακολούθησαν θεματικά εργαστήρια (workshops) με τη συμμετοχή στελεχών διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ, που ασχολούνται κυρίως με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελίας Ρατσισμού Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πλούσιος ήταν ο διάλογος και ο προβληματισμός στη συζήτηση για τη Χάρτα της Ειδομένης, όπου τέθηκαν διάφορα ζητήματα εκ μέρους των συμμετασχόντων για τη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων που έχουν σχέση με πρόσφυγες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το ζητούμενο που αναπτύχθηκε είναι πώς θα γίνει σεβαστό το δικαίωμα στην ενημέρωση, χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και κυρίως των ανηλίκων και των θυμάτων trafficking. Πώς o δημοσιογράφος, με αίσθηση ευθύνης, μπορεί να προσεγγίσει ανάλογα θέματα, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει βήμα-βήμα ώστε το ρεπορτάζ να είναι τεκμηριωμένο, διότι έτσι κερδίζει σε αξιοπιστία και μπορεί ν΄ αντισταθεί σε έξωθεν πιέσεις. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως επισημάνθηκε, είναι απαραίτητη και προς την κατεύθυνση αυτή η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜΘ για τη δημιουργία του Δικτύου Χάρτα της Ειδομένης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Για αυτό δημόσιοι φορείς και ΜΚΟ εξέφρασαν ήδη το ενδιαφέρον τους για να την στηρίξουν.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκε η έρευνα για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στα ελληνικά ΜΜΕ (1990-2015), όπως και τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος monitoring σε εφημερίδες για το προσφυγικό που πραγματοποίησε η Χάρτα της Ειδομένης το πρώτο τετράμηνο του 2017.

Το Select-Respect Forum είναι ένα δίκτυο ΜΚΟ που έχει στόχο να αναπτύξει το δημόσιο διάλογο και ευρύτερα συνεργασίες σε θέματα ένταξης ομάδων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ώστε ν΄ αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις και η μη ανοχή στη διαφορετικότητα.

Περισσότερα για τη διοργάνωση: http://selectrespect.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ