Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Έρευνα: Τα παιδιά παρουσιάζουν φυλετικές προκαταλήψεις... από τη γέννησή τους

Η αντίληψη ότι ο ρατσισμός καλλιεργείται κατά τη διάρκεια της ζωής μας, απ' ο,τι φαίνεται... καταρρίπτεται, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Το Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, έπειτα από έρευνα, αμφισβητεί την ιδέα ότι «ρατσιστής γίνεσαι, δε γεννιέσαι».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης για τη μείωση προκατάληψης στα παιδιά, Dr. Jennifer Steele, τα λευκά παιδιά τείνουν να δείχνουν μια «σιωπηρή» προκατάληψη υπέρ των λευκών, όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε εικόνες τόσο λευκών όσο και Αφρικανών παιδιών.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου York, εξετάζοντας πάνω από τρεις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 350 συμμετεχόντων ηλικίας 5 έως 12 ετών, κατέληξαν στο γεγονός ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία δημιουργούν μια προκατάληψη υπέρ των λευκών.

Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Child Development το 2016, έδειξαν ότι τόσο τα παιδιά ηλικίας πέντε έως οκτώ ετών όσο και τα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών είχαν μεγαλύτερη αυτόματη θετική στάση απέναντι στα λευκά παιδιά.

Η Dr. Steele ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ζητήσαμε από τα παιδιά να ταξινομηθούν ανάλογα με τη φυλή, τόσο τα νεαρά όσο και τα μεγαλύτερα λευκά παιδιά παρουσιάζουν μια προκατάληψη υπέρ των λευκών».
Τα λευκά παιδιά συνήθιζαν να συνδυάζουν τις φωτογραφίες των λευκών παιδιών με θετικές εικόνες και των παιδιών από την Αφρική με αρνητικές εικόνες.

Το αντίστροφο δε συνέβη με τα παιδιά από την Αφρική.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν συνεπή σε όλους τους τομείς.

Σε μια δοκιμασία όπου ζητήθηκε από τα παιδιά να αποφασίσουν εάν οι ουδέτερες εικόνες ήταν ευχάριστες ή δυσάρεστες και είχαν δει μια εικόνα παιδιού από την Αφρική πριν δουν την ουδέτερη εικόνα, τα παιδιά δεν εμφάνισαν καμία τάση προς κάτι.

Σύμφωνα με τη Steele, η προσπάθεια να εξαλειφθεί μια φυλετική προκατάληψη στα μικρότερα παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσει με την προώθηση των θετικών χαρακτηριστικών των άλλων φυλών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι καθηγητές στην τάξη πρέπει «να δημιουργούν και να εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για να γιορτάσουν την πολυμορφία και να προωθήσουν την πολυπολιτισμικότητα στους μαθητές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ