Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Λάθη στις επιστροφές των αναδρομικών

Απλήρωτοι έμειναν πάνω από 110.000 συνταξιούχοι με την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που περίμεναν και δικαιούνται εξαιτίας των φουσκωμένων κρατήσεων που είχαν από το 2012 στις εισφορές ασθένειας.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτονται και λάθη στις επιστροφές που είχαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πληρώθηκαν μεν χθες με τα αναδρομικά αλλά τα πήραν κουτσουρεμένα.

Τα αναδρομικά από τις φουσκωμένες κρατήσεις ασθένειας δικαιούνται όσοι έχουν μία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι πήραν τα αναδρομικά, αλλά για 110.000 και πλέον οι λογαριασμοί τους ήταν άδειοι.

Στους 110.000 συνταξιούχους που δεν πήραν ούτε σεντ από αναδρομικά περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τουλάχιστον τρεις κατηγορίες:

-Συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν με το παλιό καθεστώς το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου τους. Δικαιούνται επιστροφή εισφορών τόσο οι ίδιοι, εφόσον η σύνταξη χηρείας που έχουν ή το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν είναι πάνω από 1.000 ευρώ, όσο και το μερίδιο της επιστροφής εισφορών που αναλογεί στη σύνταξη του συζύγου τους, εφόσον είχε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

-Κληρονόμοι (παιδιά ή συγγενείς) της σύνταξης θανόντων. Δεν πήραν τίποτε από τα αναδρομικά και θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για να τα εισπράξουν.

-Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από την 1η/7/2016 και πληρώθηκαν οριστική σύνταξη και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης. Δικαιούνται και επιστροφή εισφορών ασθένειας που κρατήθηκαν στη μικτή σύνταξη, μέχρι τις 30/6/2016, μια που από 1ης/7/2016 και μετά η κράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις του Μνημονίου που δεν τις αφαιρούσαν μέχρι τότε τα Ταμεία. Ο λόγος που δεν πήραν επιστροφές από τις λάθος κρατήσεις ασθένειας οφείλεται σε παράλειψη των Ταμείων τους να ενημερώσουν εγκαίρως την ΗΔΙΚΑ για τα ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν. Πολλά «αρχεία συνταξιούχων» δεν στάλθηκαν επειδή τα Ταμεία θα έπρεπε να υπολογίσουν από την αρχή τις κρατήσεις ασθένειας που είχαν επί των αναδρομικών ποσών σύνταξης που εισέπραξαν και κατόπιν να ενημερώσουν την ΗΔΙΚΑ για το ποσό της επιστροφής.

Σύμφωνα, δε, με καταγγελίες που έκανε το Δίκτυο Συνταξιούχων, στο Δημόσιο τα αναδρομικά πληρώθηκαν μεν σε όλους όσοι τα δικαιούνται, πλην όμως πολλοί πήραν λιγότερα επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιστροφές.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη 1.496 ευρώ εισέπραξε 154 ευρώ, σύμφωνα με την απόδειξη της συναλλαγής από το ΑΤΜ, ενώ θα έπρεπε να πάρει 242 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ