Μερικά μωρά γεννιούνται με ένα χρώμα ματιών που είναι προσωρινό και αλλάζει αργά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους, και από αυτή τη διαπίστωση μπορεί να προέρχεται ο μύθος ότι όλα τα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια.
Τι είναι το χρώμα των ματιών;
Το χρώμα των ματιών αναφέρεται στο χρώμα της ίριδας. Είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό που καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, κυρίως γενετικών. Οι αποχρώσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φάσμα. Τα μάτια μπορεί να είναι ανοιχτό μπλε, αλλά το πιο κοινό χρώμα ματιών είναι το καφέ.
Το χρώμα των ματιών είναι η χρωστική ουσία μέσα στην ίριδα του ματιού, η οποία βρίσκεται κάτω από τον κερατοειδή. Αυτή η χρωστική ουσία, ή η μελανίνη, παράγεται από μελανοκύτταρα, κύτταρα που είναι επίσης υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών ενός ατόμου.
Η ίριδα έχει πέντε στρώματα και μόνο το ανώτερο στρώμα δίνει το χρώμα των ματιών μας. Αυτό το στρώμα ονομάζεται πρόσθιο όριο. Στο στρώμα του πρόσθιου ορίου, έχουμε μελανίνη, από όπου παίρνουμε το χρώμα των ματιών.
Υπάρχουν έξι κατηγορίες χρώματος ματιών και καθεμία από αυτές μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Κεχριμπάρι
- Μπλε
- Πράσινο
- Μελί
- Γκρι
- Καφέ
Τα άτομα με ίριδες που έχουν ελάχιστη έως καθόλου μελανίνη μπορεί να φαίνεται ότι έχουν κόκκινα, ροζ ή βιολετί μάτια. Αυτή είναι μια κατάσταση γνωστή ως αλμπινισμός.
Πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών;
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), το χρώμα των ματιών είναι τόσο μοναδικό όσο το δακτυλικό αποτύπωμα — και δεν προέρχεται απαραίτητα από τους γονείς σας. Παρόλο που ένα μωρό παίρνει τη γενετική του σύνθεση από δύο γονείς, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να προβλέψει κανείς το χρώμα των ματιών του. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εδώ και καιρό το καφέ, το μπλε και το πράσινο για να καταλάβουν πώς αυτά τα κοινά χρώματα των ματιών περνούν από ένα οικογενειακό δέντρο, και ίσως έτσι εξηγείται πώς κάποιος έχει μπλε μάτια όταν οι γονείς του έχουν καστανά.
Το χρώμα των ματιών καθορίζεται από τη συνολική ποσότητα μελανίνης που παράγουν τα μελανοκύτταρα σε όλο το σώμα. Τα άτομα που έχουν πιο σκούρο δέρμα έχουν συνήθως καφέ ή πιο σκούρα χρώματα ματιών. Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα ματιών όπως το μπλε, το πράσινο ή το μελί έχουν κάποια καφέ χρωστική ουσία, αλλά λιγότερη. Το χρώμα των ματιών επηρεάζεται επίσης από το πώς το φως αντανακλάται από τη μελανίνη μέσα στην ίριδα.
Με τι χρώμα ματιών γεννιούνται τα μωρά;
Εάν το χρώμα των ματιών εξαρτάται από την ποσότητα μελανίνης στην ίριδα, γιατί φαίνεται ότι τα περισσότερα μωρά έχουν μπλε μάτια όταν γεννιούνται και αλλάζουν μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες;
Τα κύτταρα που καθορίζουν το χρώμα των ματιών προέρχονται από τα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας και μεταναστεύουν στην ίριδα αργά στην κύηση και μετά τον τοκετό, έτσι σημαίνει ότι τα κύτταρα χρώματος των ματιών μας χρειάζονται περίπου έξι έως εννέα μήνες για να φτάσουν εκεί που ταξιδεύουν. Αυτή η διαδικασία μετανάστευσης πιστεύεται να ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυτή την απίστευτη διαδικασία μετανάστευσης το 1993 όταν χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο για να μελετήσουν τα μάτια ενός ασθενούς με σύνδρομο Horner, το οποίο άλλαξε το χρώμα των ματιών του ασθενούς από καφέ σε μπλε.
Αυτή η αργή αλλαγή στο χρώμα των ματιών είναι πιθανό να προέρχεται από τον μύθο ότι όλα τα μωρά γεννιούνται με μπλε – η αλήθεια είναι ότι τα μωρά γεννιούνται με το χρώμα των ματιών τους για όλη τους τη ζωή, αλλά σε ορισμένα μωρά, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμφανιστεί αυτό το χρώμα πλήρως.
Πότε αλλάζει το χρώμα των ματιών του μωρού — αν αλλάζει;
Μόνο περίπου το 10 έως 20% του χρώματος των ματιών των μωρών αλλάζει.
Εάν το μωρό σας γεννήθηκε με μπλε μάτια, αλλά εσείς και ο σύντροφός σας έχετε καστανά μάτια, ίσως αναρωτιέστε τι είδους κόλπα κάνει η φύση. Κατά πάσα πιθανότητα, τα μάτια του μωρού σας θα αλλάξουν σιγά-σιγά στο χρώμα τους για όλη τη ζωή μέσα σε έξι μήνες.
Με βάση τους νόμους της βιολογίας, εάν και οι δύο γονείς έχουν καστανά μάτια, υπάρχει μηδέν έως 25% πιθανότητα τα παιδιά τους να έχουν μπλε μάτια. Για τους περισσότερους, όμως, είναι 0%. Εάν και οι δύο γονείς έχουν μπλε μάτια, τότε η πιθανότητα να έχουν μπλε μάτια τα παιδιά είναι σχεδόν 100%. Αν ο ένας γονιός έχει μπλε μάτια και ο άλλος καστανά μάτια, τότε υπάρχει μηδέν έως 50% πιθανότητα το παιδί να έχει μπλε μάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ