Μια νέα μελέτη ανέδειξε ανησυχητικές τάσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, καθώς σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει πιθανότητα να καταγραφούν ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το σενάριο αυτό, ενώ θυμίζει την ταινία του Χόλιγουντ του 2004, «The Day After Tomorrow», παρουσιάζει ένα αληθοφανές και ανησυχητικό μέλλον που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Αν και η μελέτη δεν προβλέπει μια εποχή των παγετώνων που θα μας παγώσει σε δευτερόλεπτα ή ένα καταστροφικό γεγονός που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο, φέρνει στο φως ορισμένες ανησυχητικές τάσεις σχετικά με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Στο χειρότερο σενάριο, η Ευρώπη θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια βαθιά κατάψυξη λόγω διαταραχών στο ρεύμα του Κόλπου, ένα κρίσιμο ωκεάνιο ρεύμα που συμβάλλει στη διατήρηση των εύκρατων κλιμάτων.
Ερευνητές από το University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι το ρεύμα του Κόλπου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κλιματική αλλαγή. Εάν το ρεύμα του Κόλπου καταρρεύσει, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πέσουν έως και κατά 15°C.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jack Wharton εξήγησε: «Εάν στο μέλλον οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη με τη χρήση κλιματικών μοντέλων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα πιο αδύναμο ρεύμα του Κόλπου και μια πιο δροσερή Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, το ρεύμα του Κόλπου ήταν πολύ ισχυρότερο λόγω των δυνατών ανέμων στον Βόρειο Ατλαντικό, οι οποίοι συνέβαλαν στη μετακίνηση της θερμότητας προς τα βόρεια, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης ήταν συνολικά πολύ ψυχρότερος.
Αυτή η ιστορική προοπτική είναι ζωτικής σημασίας, καθώς υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το ρεύμα του Κόλπου.
Ενώ η μελέτη περιγράφει ένα χειρότερο σενάριο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σημερινά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ρεύμα του Κόλπου θα σταματήσει εντελώς να λειτουργεί.
Η μεγαλύτερη ανησυχία παραμένει ότι η άνοδος των παγκόσμιων θερμοκρασιών θα μπορούσε να διαταράξει τους μηχανισμούς που οδηγούν αυτόν τον υποτροπικό βρόχο, οδηγώντας ενδεχομένως σε σοβαρές κλιματικές συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ