Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

5 στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τα μαξιλάρια


Τα μαξιλάρια είναι ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ για τον ύπνο μας, αφού βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Μπορεί να κάνουμε χρήση των μαξιλαριών καθημερινά, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε.

Για παράδειγμα, εσείς γνωρίζετε από πότε χρονολογείται η προέλευση των μαξιλαριών; Ή, το γεγονός ότι ένας άντρας από την Νότια Κορέα παντρεύτηκε το μαξιλάρι του. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, συνέβη στην πραγματικότητα.

Οι βαμβακερές μαξιλαροθήκες ερεθίζουν την επιδερμίδα: Απ΄όλους τους τύπους που κυκλοφορούν στην αγορά, οι βαμβακερές μαξιλαροθήκες απορροφούν τα περισσότερα βακτήρια και μύκητες (ιδρώτα, έλαια του σώματος) που προκαλούν ακμή.

Η προφανής λύση είναι, βέβαια, να πλένετε σε τακτική βάση τις μαξιλαροθήκες σας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ενέργειες, ώστε να προστατεύσετε το δέρμα σας. Εκτός από το να πλένετε σχολαστικά το πρόσωπό σας και να περιποιείστε την επιδερμίδα σας, μπορείτε να αγοράσετε μαξιλαροθήκες από μπαμπού, μετάξι ή λινό που είναι λιγότερο απορροφητικές από ουσίες που προκαλούν ακμή.

Η χρήση των μαξιλαριών χρονολογείται από την εποχή της Μεσοποταμίας: Οι αναφορές για ανθρώπους που χρησιμοποιούν μαξιλάρια χρονολογούνται γύρω στο 7.000 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα μαξιλάρια δεν είχαν την σημερινή μορφή, αλλά φτιάχνονταν από υλικά, όπως πέτρες ή ξύλο. Μπορεί να προκαλεί απορία, ωστόσο, η λειτουργικότητα εκείνων των μαξιλαριών αποσκοπούσε όχι στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, αλλά στο να προστατεύουν το κεφάλι τους από τα διάφορα έντομα.

Αντίστοιχα μαξιλάρια, επίσης, χρησιμοποιούσαν και στην Αρχαία Αίγυπτο, κυρίως για πνευματικούς λόγους, αφού οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ότι κεφάλι, ιερό. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από την πληθώρα από μούμιες που έχουν ανακαλυφθεί, αφού τοποθετούσαν τα κεφάλια των νεκρών πάνω σε ξύλινα ή πέτρινα προσκέφαλα. Η σύγχρονη μορφή των μαξιλαριών απαντάται, πάντως, στους Ρωμαίους και τους Αρχαίους Έλληνες.

Ορισμένοι επιλέγουν να παντρευτούν τα μαξιλάρια τους: Ένας άντρας από τη Νότια Κορέα επέλεξε πριν από μερικά χρόνια να παντρευτεί το μαξιλάρι του που «φορούσε» νυφικό. Ο λόγος για τον Lee Jin-Gyu που «αντάλλαξε» όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης με την dakimakura του. Πρόκειται για μαξιλάρι που οι διαστάσεις του φθάνουν το ύψος ενός ανθρώπου, ενώ είναι τυπωμένα με φανταστικούς χαρακτήρες (anime). Eν προκειμένω, στο μαξιλάρι απεικονιζόταν η Fate Testarossa από τη σειρά anime «Magical Girl Lyrical Nanoha».

Οι γιορτές που είναι αφιερωμένες μαξιλάρια και ο περίφημος «μαξιλαροπόλεμος»: Πριν την εφεύρεση των ψυγείων την δεκαετία του 20, αρκετοί άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν ένα κομμάτι υφάσματος στο ντουλάπι τους, ώστε να έχουν καλή τύχη. Κάτι σαν το πέταλο. Η συγκεκριμένη παράδοση, με την παραλλαγή της χρήσης του μαξιλαριού, αναβιώνει κάθε χρόνο στις 29 Μαϊου, αποκτώντας τον τίτλο «Put a Pillow on Your Fridge Day».

Αντίστοιχη γιορτή που είναι αφιερωμένη στα μαξιλάρια είναι και η «Poem on Your Pillow Day», που εορτάζεται, ετησίως, την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Τέλος, η «International Pillow Fight Day» πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Απριλίου. Όπως αντιλαμβάνεστε, την συγκεκριμένη ημέρα, σε αρκετές πόλεις οι πολίτες παίρνουν τα μαξιλάρια τους και επιδίδονται σε «μαξιλαροπόλεμο»

Έχουμε να ευχαριστήσουμε τη NASA για τα μαξιλάρια αφρού μνήμης: Κατά την δεκαετία του 1960, η NASA κατασκεύασε μαξιλάρια καθίσματος, ώστε να παρέχουν παρείχε άνεση και προστασία στους πιλότους δοκιμών της. Τα εν λόγω μαξιλάρια (memory foam) αποδίδονται στον αεροναυπηγό μηχανικό Charles Yost που τα εισήγαγε το 1966.

Τα συγκεκριμένα μαξιλάρια που έχουν που είναι ευρέως γνωστά ως αφρολέξ, είναι πιο μαλακά, παίρνοντας την μορφή του ανθρώπινου σώματος, σε αντίθεση με τις πιο σκληρές επιφάνειες. Αυτή η ανακάλυψη χρησιμοποιήθηκε και για την δημιουργία μαξιλαριών, ενώ έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και στον τομέα της ιατρικής, ώστε να περιοριστούν οι κατακλίσεις (δερματικό έλκος) των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ