Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Ερευνητές αναπτύσσουν χάπι που μπορεί να αντικαταστήσει τη γυμναστική


Είτε το πιστεύεις είτε όχι, επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται πως έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να αποκωδικοποιήσουν το πώς ωφελεί η γυμναστική το σώμα μας, και δουλεύουν πάνω σε ένα πειραματικό χάπι που μπορεί και να την αντικαταστήσει. Η επιστήμη, έχει προχωρήσει πολύ, όπως καταλαβαίνεις. Αυτό το νέο χάπι, το οποίο μπορεί σε μερικά χρόνια να επιδρά στον οργανισμό μας όπως η άσκηση, βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα αρχικά πειράματα έχουν αποδείξει πως αξιοποιεί μια φυσική μεταβολική οδό που συνήθως ενεργοποιείται από τη σωματική άσκηση.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, περιελάμβανε 9.466 αναλύσεις σε 25 μοριακές πλατφόρμες κατά τη διάρκεια τεσσάρων σημείων προπόνησης (όπως τρέξιμο ή κολύμβηση), εντόπισε χιλιάδες κοινές και ειδικές για κάθε ιστό μοριακές μεταβολές ως απόκριση στην προπόνηση. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σωματική δραστηριότητα προκάλεσε αξιοσημείωτες κυτταρικές και μοριακές αλλαγές και στα 19 όργανα που μελέτησαν, από την καρδιά και τον εγκέφαλο μέχρι τους πνεύμονες και το συκώτι, κάτι που συνοψίζεται στο εξής: η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει κάθε σημείο στο σώμα μας.

Ο Στέβεν Καρ, συν-συγγραφέας της μελέτης, τόνισε πως «χρειάστηκαν πολλοί επιστήμονες με ξεχωριστό επιστημονικό υπόβαθρο για να παραχθεί και να ενσωματωθεί ο τεράστιος όγκος δεδομένων υψηλής ποιότητας που παρήχθησαν». Παράλληλα, συνέχισε: «Πρόκειται για τον πρώτο χάρτη ολόκληρου του οργανισμού που εξετάζει τις συνέπειες της προπόνησης σε πολλά διαφορετικά όργανα. Τα αποτελέσματα, θα είναι εξαιρετικά πολύτιμα και έχον ήδη οδηγήσει σε πολλές δυνητικά νέες βιολογικές γνώσεις για περαιτέρω διερεύνηση».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης, ήταν η εκτεταμένη απόκριση της γυμναστικής σε όλους του ιστούς του σώματος. Οι ειδικοί, αποκάλυψαν επίσης ιδιαίτερες αλλαγές σε πολλά όργανα στο ανθρώπινο σώμα, όπως στον πνεύμονα, όπου παρατήρησαν μείωση της επιβλαβούς φλεγμονής. Η καρδιά και οι σκελετικοί μύες, από την άλλη γίνονται πιο αποτελεσματικοί, παράγοντας περισσότερη ενέργεια χάρη στη γυμναστική.

Πάντως, στο ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όλοι οι ερευνητές, είναι η δυνατότητα αυτής της μελέτης να ενημερώσει για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων που μιμούνται τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Προσδιορίζοντας τα βασικά μοριακά μονοπάτια και τους ρυθμιστές που εμπλέκονται στην προσαρμοστική απόκριση στην προπόνηση, οι ερευνητές ήδη είναι σε θέση να σχεδιάζουν φάρμακα που ενεργοποιούν αυτά τα μονοπάτια σε άτομα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με την τακτική σωματική δραστηριότητα. «Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και ένα χάπι που μιμείται ή ενισχύει τα αποτελέσματα της άσκησης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή που αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια μυών ενώ παίρνουν κάποια άλλα φάρμακα» κατέληξαν οι ερευνητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ