Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Σύσκεψη για τις λαϊκές αγορές


Στη Θεσσαλία βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος Άγγελος Δερετζής, προκειμένου να συμμετάσχει σε διευρυμένη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τις λαϊκές αγορές. Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρνέτας.

Οι πλημμύρες που χτύπησαν την περιοχή, όπως είναι φυσικό, έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμα τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μειωθεί αισθητά η παραγωγή προϊόντων που επηρεάζει, όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Στο προσκήνιο βρέθηκε και η τεκμαρτή φορολόγηση για τους επαγγελματίες λαϊκών αγορών. ¨Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι τους εργάζονται ελάχιστες ημέρες και ώρες της εβδομάδας, με το ετήσιο τεκμήριο και τις τριετίες να είναι εξοντωτικοί παράγοντες για την επαγγελματική επιβίωση τους.

Οι πωλητές ανέφεραν πως πολλοί συνάδελφοί τους σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
Παράλληλα όμως η Θεσσαλία όπως και η υπόλοιπη περιφέρεια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Και αυτό γιατί, όσες από αυτές βρίσκονται εκτός Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η διοικητική ευθύνη λειτουργίας τους, ανήκει στους κατά τόπους δήμους.

Το αποτέλεσμα από αυτή τη διοικητική διαίρεση, είναι να υπάρχουν ουσιαστικά δύο «ταχύτητες» πωλητών, ενώ καταγράφεται σειρά αστοχιών και αρρυθμιών, κυρίως σε ότι αφορά τη διαφορετική ερμηνεία των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων και την εφαρμογή τους. Είναι οξύμωρο εντός των διοικητικών ορίων ενός παλαιότερου νομού και ήδη μίας περιφερειακής ενότητας, δύο ή περισσότεροι δήμοι να έχουν διαφορετικούς κανονισμούς λειτουργίας λαϊκών αγορών με εντελώς διαφορετικές ρυθμίσεις, ακόμα και για τα μέτρα των πάγκων των πωλητών ή για το ημερήσιο τέλος που καταβάλουν οι αδειούχοι πωλητές.

« Η ρύθμιση της όλης κατάστασης και η ενιαία, πανελλαδική αντιμετώπιση του θέματος, μπορεί να γίνει μόνο με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία 9μελών επιτροπών σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, υπό την ευθύνη των αντίστοιχων Περιφερειών και υπό την προεδρία των κατά τόπους Αντιπεριφερειαρχών, με ταυτόχρονη συμμετοχή και των Δήμων, αλλά και των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των πωλητών, επαγγελματιών και παραγωγών», είναι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Δερετζής. 

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο καθεστώς λειτουργίας δεν είναι κάτι καινοφανές, αλλά απέδειξε τη λειτουργικότητα του τα προηγούμενα έτη, μέχρι να καταργηθεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ