Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Σπάνιο αλφάβητο χαμένου πολιτισμού αποκαλύφθηκε στην Ισπανία


Αρχαιολόγοι στην Ισπανία έχουν ξεθάψει μια αρχαία πλάκα με ένα πλήρες αλφάβητο, η οποία πιστεύουν ότι ανήκε στον "χαμένο" πολιτισμό της Ταρτέσσου.

Μια πλάκα ηλικίας 2.400 ετών που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία φαίνεται να είναι χαραγμένη με μια αλφαβητική ακολουθία 21 σημείων, προγενέστερη της διάσημης πέτρας της Ροζέτας κατά 400 χρόνια.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πλάκα - που ανακαλύφθηκε στο Casas del Turuñuelo, έναν ανθρωπολογικό χώρο ανασκαφής που πιστεύεται ότι ήταν ιερό ή ναός για την χαμένη παλαιο-ισπανική κοινωνία που ονομαζόταν Ταρτέσος.

Το CSIC δήλωσε ότι η πινακίδα απεικονίζει επίσης «ένα πλαίσιο στο οποίο βρέθηκαν μορφές πολεμιστών ενός προηγμένου πολιτισμού.

«Αυτό το αλφάβητο έχει 27 σημεία και είναι το μόνο πλήρες που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή η νέα ανακάλυψη «θα έδινε πολλές πληροφορίες».
Τα γλυπτά της πινακίδας, τα οποία χρονολογούνται περίπου στο 600 και 400 π.Χ., φαίνεται να παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενες και επικαλυπτόμενες απεικονίσεις προσώπων, γεωμετρικών σχημάτων και τριών πολεμιστών σε σκηνή μάχης, όπως αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι.

Οι αρχαιολόγοι που εξέτασαν την πινακίδα θεωρούν τώρα ότι ήταν σαν ένα μπλοκ σημειώσεων, ή ένα βιβλίο σκίτσων, που χρησιμοποιούσαν οι τεχνίτες για να απεικονίσουν τις διάφορες ιστορικές στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ