Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Η Μάρω Κοντού γίνεται 90 ετών - Τα χρόνια στο Κουκάκι, η Φίνος Φιλμ και η «κυρία Κοκοβίκου»


Η Μάρω Κοντού γεννήθηκε την 21η Ιουνίου του 1934 και σήμερα γίνεται 90 ετών.

Με αφορμή τα γενέθλιά της, η Φίνος Φιλμ, που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί για πολλές ελληνικές ταινίες, της ευχήθηκε από το πρωί, με μια φωτογραφία της από τα παλιά. «Πολύχρωμες ευχές στέλνουμε σήμερα στην υπέροχη και λαμπερή Μάρω Κοντού! Χρόνια πολλά αγαπημένη μας Μάρω» γράφει η ομάδα της εταιρείας παραγωγής στα social media.

Η ανάρτηση


Η Μάρω Κοντού γεννήθηκε στο Κουκάκι της Αθήνας. Ο πατέρας της ήταν ένας Πειραιώτης έμπορος με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που έφυγε από τη ζωή από φυματίωση όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών. Μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη γιαγιά της στο Κουκάκι, από το οποίο έχει ωραίες αναμνήσεις. «Το Κουκάκι τότε ήταν μια γλύκα. Υπήρχαν μυρωδιές, όλα τα σπίτια μονά ή διπλά με κήπους, γύρω μας ζούσαν υπέροχες οικογένειες, οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν πάντα ανοιχτά. Γείτονές μας ήταν η οικογένεια του Μάριου Πλωρίτη, η φίλη μου Κατερίνα Γιουλάκη, παραπάνω έμενε η Νάνα Μούσχουρη» είχε πει σε συνέντευξη.



Από μικρή αγαπούσε τον χορό και σπούδασε πάνω σε αυτό, στη σχολή της Κούλας Πράτσικα. Κάποτε κέρδισε υποτροφία για την σχολή HLADEK στη Γερμανία, την οποία όμως δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά της. Το 1953 μπήκε σε έργο του Εθνικού Θεάτρου ως μέλος του χορού σε αρχαίες τραγωδίες.

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Μάρως Κοντού ήταν μόλις είχε ξεκινήσει στο Εθνικό Θέατρο, με έναν ρόλο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Χαρούμενο Ξεκίνημα» (1954) του Ντίνου Δημόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι ρόλοι σε ταινίες όπως: «Ο Άνθρωπος του Τραίνου», «Έγκλημα στο Κολωνάκι» και «Έγκλημα στα Παρασκήνια».

Το ζεύγος Κοκοβίκου του ελληνικού κινηματογράφου, Μάρω Κοντού και Γιώργος Κωνσταντίνου, το 2023

Το 1960 έκανε το ντεμπούτο της με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Τα Κίτρινα Γάντια» ως σύζυγος του Νίκου Σταυρίδη. Επέστρεψε στη Φίνος Φιλμ το 1963 πρωταγωνιστώντας στο πλευρό του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης».

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 κινηματογραφικές παραγωγές. Από τις πιο χαρακτηριστικές, είναι οι: «Αντιγόνη» (1961) ως Ισμήνη, αλλά και το διαχρονικό φιλμ «Η Γυνή να Φοβείται τον Άνδρα», όπου μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου υποδύθηκαν το ζεύγος Κοκοβίκου, ένα από τα πλέον διάσημα ζευγάρια του ελληνικού κινηματογράφου. Τελευταία συνεργασία της Μάρως Κοντού με τη Φίνος Φιλμ ήταν στην αξέχαστη «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» (1968) στον κεντρικό ρόλο πλάι στον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μεγάλη για την εποχή επιτυχία είχαν και οι 13 ταινίες όπου συμπρωταγωνίστησε με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα («Ο Γεροντοκόρος», «Ο Στρίγγλος που Έγινε Αρνάκι», «Κρίμα το Μπόι σου» κ.α.).

Οι φήμες ότι ήταν ζευγάρι με τον Κωνσταντάρα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό ΟΚ, το 2022 αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο κόσμος την ήθελε ζευγάρι με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. «Θυμάμαι ότι μια φορά ήμασταν τουρνέ κάπου έξω από την Καβάλα. Και στην ταβέρνα που καθίσαμε τα ήξεραν όλα για όλους. Για τον Κωνσταντάρα, για την Καρέζη, όλα τα γνώριζαν καλύτερα κι από μένα που συνεργαζόμουν μαζί τους» είχε πει.



Στην πορεία της συνέντευξης, η ίδια είχε αναφέρει: «Κάποια στιγμή με πλησίασε μια γιαγιά και με ρώτησε: "Γιατί δεν τον παντρεύεσαι τον Κωνσταντάρα;". "Βρε, χριστιανή μου" προσπαθούσα να της εξηγήσω. "Είναι παντρεμένος ο άνθρωπος και είμαι παντρεμένη κι εγώ". Εκείνη όμως επέμενε: "Θα ήσασταν ωραίο ζευγάρι. Έπρεπε να τον έχεις παντρευτεί τον Λάμπρο". Με τον Λάμπρο με ήθελαν. Μα και τις πιο πολλές ταινίες μου μαζί του τις έχω κάνει».

Τέλος, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν τελικά θα μπορούσαν να είναι ζευγάρι εκείνη και ο αείμνηστος ηθοποιός υπό άλλες συνθήκες, η Μάρω Κοντού απάντησε: «Όχι, ήμασταν αταίριαστοι ως χαρακτήρες. Αλλά πολύ ταιριαστοί ως επαγγελματίες. Ήταν ταλαντούχος πολύ ο Λάμπρος». «Δεν μου άρεσε καθόλου σαν άνδρας, ήταν βωμολόγος, νευρικός, απότομος», είχε πει με χιουμοριστική διάθεσε στο παρελθόν για τον ηθοποιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ