Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Η Μιμή Ντενίση Επίτιμη Δημότης Κορδελιού Ευόσμου


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου ψήφισε ομόφωνα στην συνεδρίαση της 24ης .1.2024  μετά την εισήγηση του Δημάρχου κ. Ελευθέριου Αλεξανδρίδη, την ανακήρυξη της Ηθοποιού, Θεατρικής Συγγραφέως και Σκηνοθέτη  κ. Μιμής Ντενίση, ως ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, η οποία αφού ολοκλήρωσε την μακροχρόνια έρευνα της, σε ελληνικά και ξένα ιστορικά και διπλωματικά αρχεία, παρέδωσεμετά από 100 χρόνια, στους απανταχού  Έλληνες και όχι μόνο, την ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ για την Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία οι αναφορές στο αλησμόνητο ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι συγκινητικές.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Με αφορμή την  9ηΣεπτεμβρίου 1922,την Μαύρη Ημέρα Μνήμης κατά την οποία  η Σμύρνη παραδόθηκε στους Τούρκους και γράφθηκε η μελανότερη σελίδα της  ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού,  ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου επέλεξαν την 9η Σεπτεμβρίου του 2022, για να οργανώσουν μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τιμώντας την ηθοποιό, θεατρική συγγραφέα και σκηνοθέτη  κ. Μιμή Ντενίση,

Εκείνη την ημέρα μεταξύ των ομιλητών της επετειακής εκδήλωσης, ο  Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Νέου Κορδελιού π. Γεώργιος Παπαδόπουλος, σμυρνιός στην καταγωγή και απόγονος Μικρασιατών προσφύγων από το Κορδελιό της Σμύρνης και πρωτοκατοικήσαντες στο Νέο Κορδελιό, κατέθεσε δημοσίως  την πρόταση ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου να ανακηρύξει επίτιμη Δημότη την Μιμή  Ντενίση.

Η πρόταση του π. Γεωργίου καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο κι ενώ έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και από την κ. Ντενίση και δεκτή από τον π. Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό, εν τούτοις  από τον Σεπτέμβριο του 2022  μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 δεν υλοποιήθηκε .

Η νέα δημοτική αρχή επανήλθε στο θέμα και  ανέλαβε  να υλοποιήσει την πρόταση του π. Γεωργίου και να κάνει πράξη την υπόσχεση – δέσμευση του Δήμου αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή εξ ονόματος όλων στην κ. Ντενίση.

Με αρχή μας ότι ο «Δήμος έχει συνέχεια και τώρα την ευθύνη της συνέχειας την έχουμε   εμείς,  καταθέτουμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή μας,για την ανακήρυξη της κ. Ντενίση «Επίτιμη Δημότη» Κορδελιού Ευόσμου» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης, εκτίμησης και ευχαριστίας για τους εξής λόγους:

1ον Η  κινηματογραφική της ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» είναι η πρώτη ταινία  μετά από 100 χρόνια, η οποία μεταφέρει παγκοσμίως -με μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών και τεκμηριωμένων ιστορικών και διπλωματικών στοιχείων - την  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΝΩΣΗ και ΤΗΝ  ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ως παγκόσμια ιστορική παρακαταθήκη.

2ον Μέσα από την Τέχνη του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Λογοτεχνίας, συμβάλλει καθοριστικά στην διάσωση, την διατήρηση και την διάδοση της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ διεθνώς και αιωνίως!  

3ον Με την υπερπαραγωγή της Κινηματογραφικής ταινίας «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» κάνει « εικόνα» αυτό που θέλαμε όλοι.

Δηλαδή να περάσουμε στα παιδιά μας, στη Νέα Γενιά της σύγχρονης  και ψηφιακής τεχνολογίας -ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- αλλά την ιστορική μνήμη - της Μικρασιατικής Καταστροφής, και ως «ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ» να προωθηθεί παγκοσμίως με αποδέκτες  όλο τον κόσμο, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

4ον Η Κινηματογραφική ταινία προβλήθηκε σε πολλές ξένες χώρες, απέσπασε πολλά διεθνή βραβεία μεταξύ των οποίων και πέντε

από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Αγαπήθηκε από το κοινό, για την αυθεντικότητα της και  κυρίως για τη σπαρακτική αναπαράσταση της πυρπόλησης  της Σμύρνης.

5ον Για την  συγγραφή των βιβλίων «Σμύρνη μου Αγαπημένη»,  «Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»

τα οποία ιστορούν, περιγράφουν, διασώζουν και διαδίδουν την Γνώση και την Μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η ημερομηνία της τελετής και το πρόγραμμα της ανακήρυξης θα ανακοινωθούν προσεχώς..
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ