Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

TB2 Bayraktar: Τα τουρκικά drones έχουν χάσει την δυναμική τους στον πόλεμο της Ουκρανίας – «Είναι πλέον άχρηστα»


Φαίνεται πως ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής TB2 Bayraktar, έχει «πέσει» αρκετά, με κάποιους Ουκρανούς αξιωματούχους να τα χαρακτηρίζουν «άχρηστα» στον αγώνα απέναντι στη Ρωσία.

Στις αρχές Ιουνίου, καθώς οι ΗΠΑ έσπευσαν να παράσχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αναφορές ανέφεραν ότι τέσσερα αμερικανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle θα ήταν μέρος του πακέτου.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη πώληση αυτών των ακριβών, πολύπλοκων drones έχει συναντήσει κάποια εμπόδια λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να καταρριφθούν και τα εξελιγμένα συστήματά τους να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας. 

Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση των «πολυδιαφημισμένων» μη επανδρωμένων αεροσκαφών τουρκικής κατασκευής, TB2 Bayraktar τον πρώτο καιρό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πληροφορίες από τον ουκρανικό στρατό αναφέρουν ότι τα τουρκικά UAV δεν χρησιμοποιούνται πλέον στις πρώτες γραμμές του μετώπου. Παρά τις επιτυχίες που σημείωσαν στην αρχή του πολέμου, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θεωρεί πλέον «άχρηστα» τα drones, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει την απόκτηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών , όπως τα F-16.

«Ήταν πολύ χρήσιμα και σημαντικά τις πρώτες μέρες, σταματώντας τα κονβόι των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατευμάτων που κατευθύνονταν προς το Κίεβο, αλλά τώρα που οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει καλή αεράμυνα, είναι σχεδόν άχρηστα».

Εκδηλώνεται έντονη απροθυμία να χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια σε ενισχυμένες ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες που περιλαμβάνουν συστήματα όπως τα S-300, τα Buk, τα Tor-M2 και τα Panstir.

Αυτά ελέγχονται από τη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή της Ρωσίας που συνορεύει με την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου έχει πλέον επικεντρωθεί η μάχη.

Έκθεση του Foreign Policy ανέφερε ότι είχαν προκύψει διαφορές μεταξύ των στρατευμάτων της πρώτης γραμμής, της Πολεμικής Αεροπορίας και του ανώτερου ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, όπου το τελευταίο συνεχίζει να πιέζει για μεγάλη εξάρτηση από τα drones.



Με πληροφορίες από: Eurasian Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ