Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθάει το σώμα μας να ρυθμίζει τις λειτουργίες του και αποτελεί πηγή υγείας και ευεξίας.
Είναι αλήθεια όμως πως τα τελευταία χρόνια θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος αφού η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα σημαίνει και μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Όπως αναφέρει η δερματολόγος Christine Poblete-Lopez, MD πολλές φορές, οι άνθρωποι επιθυμούν να εκτεθούν στον ήλιο, για να αποκτήσουν ένα ελκυστικό μαύρισμα.
Συχνά όμως υπερβάλουν, με αποτέλεσμα να έχουμε άμεσα ηλιακά εγκαύματα, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες βλάβες στο δέρμα., για το λόγο αυτό, χρειάζεται η έκθεση να γίνεται σιγά-σιγά και απαιτείται χρήση αντηλιακού με μεγάλο δείκτη προστασίας.
Ποιες βλάβες μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στο δέρμα
Μέλασμα ή Χλόασμα
Το Μέλασμα ή αλλιώς Χλόασμα, εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.
Το δέρμα αποκτά μια κηλιδώδη μελάχρωση από απαλό καφέ, έως πολύ σκούρο καφέ (συνήθως μετά από την έκθεση στον ήλιο των διακοπών).
Μπορούμε να το δούμε στο μέτωπο, στα μάγουλα, το άνω χείλος, τη μύτη, αλλά και τον λαιμό ή τα αντιβράχια.
Για την αντιμετώπιση, εφαρμόζονται κυρίως τοπικές αγωγές αποχρωματισμού.
Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και εφόσον η γενικότερη κατάσταση υγείας το επιτρέπει, μπορεί να γίνει αγωγή και με χάπια.
Σήμερα, υπάρχουν νέας τεχνολογίας Laser που υπόσχονται ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι από τη στιγμή που εμφανίζεται το μέλασμα, ουσιαστικά θα επιμένει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.
Τα πολύ ευαίσθητα άτομα στον ήλιο έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος.
Λευκή Πιτυρίαση
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται μετά το καλοκαίρι σε παιδιά ή και εφήβους, με σκούρο φωτότυπο και ιστορικό ατοπικού δέρματος.
Εκδηλώνεται με την εμφάνιση υπόχρωμων κηλίδων με ήπια απολέπιση, αποτέλεσμα ηλιοέκθεσης και αφυδάτωσης του δέρματος.
Η συνεχής έκθεση των ατόμων αυτών στον ήλιο, οδηγεί χρόνο με τον χρόνο σε επιδείνωση της εμφάνισής τους.
Σπανιότερα, μπορεί οι υπόχρωμες αυτές κηλίδες να επιμολυνθούν από μύκητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί αυτόματη υποχώρηση μετά την εφηβεία.
Η θεραπεία είναι τοπική, αν και η ενυδάτωση του δέρματος και η αντηλιακή προστασία, αρκούν τις περισσότερες φορές για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Καρκίνος του δέρματος
Τα πολύ ευαίσθητα άτομα στον ήλιο έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του δέρματος.
Υπάρχουν φυσικά τύποι καλοήθεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με μια μικρή επέμβαση αφαίρεσης τους.
Το Μελάνωμα θεωρείται ένας πολύ επιθετικός τύπος καρκίνου και κύρια αιτία αυτής της κακοήθειας είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Η εξέλιξη συνήθως είναι πολύ γρήγορη και η θεραπεία του είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση, αλλά ανάλογα με το στάδιο, μπορούν να δοθούν Ιντερλευκίνη-2 και Ιντερφερόνη.
Η έντονη ηλιοέκθεση και η σωρευτική δράση του ήλιου στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη Κακοήθη Φακή, που εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες στο πρόσωπο, και αποτελεί αρχικό στάδιο του Μελανώματος.
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει νοσήματα όπως η Λεύκη
Η Λεύκη εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών κηλίδων στο δέρμα, λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των μελανινοκυττάρων που παράγουν την μελανίνη, τη χρωστική του δέρματος.
Σε μεγάλο ποσοστό, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και συχνά συνδυάζεται με διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.
Μπορεί να προσβάλει άνδρες και γυναίκες και σπανιότερα παιδιά και εφήβους.
Πιστεύεται ότι εμφανίζεται μετά από κάποιο μεγάλο σοκ, οργανικό ή ψυχολογικό.
Τελευταία, έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της βιταμίνης D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ