Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Τη διασυνοριακή συνεργασία έθεσε στο επίκεντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας των υδάτων διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη


Σε ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη 23/6, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και οι καλές πρακτικές του έργου «Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin – ZeroWasteBSB».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος από τέσσερις διαφορετικές χώρες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Οι εισηγητές της εκδήλωσης σκιαγράφησαν το πλαίσιο της συνεργασίας εντός του προγράμματος, περιέγραψαν την πραγματικότητα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις περιοχές υλοποίησής του και μοιράστηκαν καλές πρακτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία των υδάτων. Τέλος, μέσω της υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας bsbzerowaste.eu forum, οι εταίροι του έργου δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση και την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Η κ. Zekiye Syuleyman, εκπροσωπώντας τη διοίκηση της επαρχίας Kirklareli από την Τουρκία, η οποία είναι και συντονίστρια εταίρος του έργου, παρέθεσε στοιχεία που υπογραμμίζουν το μέγεθος του προβλήματος των αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα περιέγραψε μία πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε 39 χωριά της Τουρκίας που βρίσκονται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, για τη συνεργασία των κατοίκων στην προσπάθεια ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων, μέσα από ένα σύστημα ανταμοιβής και παροχής κινήτρων.

Από την πλευρά της Ελλάδας, η κ. Τάνια Γκουζούμα, εκπαιδεύτρια της οργάνωσης «ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία», παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως «προσεγγίσαμε το ζήτημα υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όχι μόνο τους περιβαλλοντικούς, αλλά και τους κοινωνικο-οικονομικούς. Όταν φτάνουμε σε επίπεδο λύσεων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι λύση δεν είναι μόνο η ανακύκλωση». Εστιάζοντας στις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, η κ. Γκουζούμα υπογράμμισε πως «καθαρίζοντας, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Αυτοί οι καθαρισμοί που οργανώσαμε εμείς, μοιάζουν σημαντικοί, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος».

Στο συνέδριο συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης και οι εταίροι του έργου από την Ουκρανία, καθώς δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Μέσω της παρουσίασης που έκανε η κ. Yelizaveta Turenko από το Institute of Market Problems and Economic & Ecological Research of the National Academy of Ukraine, αφού εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα του έργου περιορίστηκε λόγω του πολέμου, υπογράμμισε τη σημασία της εκπόνησης ενός στρατηγικού πλάνου διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή της Οδησσού, καθώς και κάποιες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη νομοθεσία και ενθαρρύνουν τη συλλογή και διαχείριση των οργανικών απορριμμάτων από τις τοπικές κοινότητες.

Από την πλευρά της Βουλγαρίας, συμμετείχε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Burgas «Prof. Asen Zlatarov», κ. Valentin Nenov, εκπροσωπώντας το δήμο του Tsarevo. O κ. Nenov περιγράφοντας τις δράσεις που υλοποιούνται στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος, υπογράμμισε ότι το Tsarevo ανήκει στις περιοχές της Βουλγαρίας που πλησιάζει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την ανακύκλωση.

Τέλος, ο βιολόγος MSc, PhD κ. Γιώργος Μπλιώνης, πραγματοποίησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλονίκη ανά τους αιώνες, τονίζοντας παράλληλα πως οι σχέσεις των λαών στην περιοχή γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα διαρκούν πολλά χρόνια και η συνεργασία μεταξύ τους, είναι απαραίτητη για την προστασία των υδάτων και την πρόληψη φαινομένων μόλυνσης τους. Η παρουσίαση στηρίχτηκε στο βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη των νερών», των Μπλιώνη Γ. και Τρεμόπουλου Μ.

Το έργο «Zero Waste Strategy: Methods and Implementation in Black Sea Basin» είναι ένα διετές έργο, το οποίο στοχεύει να αυξήσει την περιβαλλοντική συνείδηση, κυρίως όσον αφορά τις επιπτώσεις της παραγωγής απορριμμάτων στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και να ευαισθητοποιήσει για τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και την ανακύκλωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ