Ακόμα και αρειανό τοπίο θα βρει κάποιος στον τόπο μας, μια γη θαυμαστή που έχει κάτι για όλους.
Περί «ερυθράς γης» ο λόγος λοιπόν, γι’ αυτή τη συστάδα κόκκινων λόφων που πρέπει να δεις από κοντά για να πιστέψεις πως οι εικόνες δεν έχουν υποστεί ανθρώπινο χειρισμό!
Λίγο έξω από τη Φιλιππιάδα, τη γραφική κωμόπολη της Πρέβεζας, οι χαρακτηριστικά κόκκινοι λόφοι θα τραβήξουν αυτόματα την προσοχή σου.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο, ένα καπρίτσιο της φύσης και του καιρού που φιλοτέχνησε τους λόφους του Κοκκινοπηλού, ένα χαμηλό οροπέδιο που μεταμορφώθηκε σε ένα εναλλασσόμενο μοτίβο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Χρώματος ερυθρού!
Ο Κοκκινοπηλός αποτελείται από μερικές εκατοντάδες στρέμματα και οφείλει το χαρακτηριστικό του χρώμα τόσο στον ερυθρό άργιλο όσο και την αφρικανική σκόνη που παγιδεύτηκε εκεί σε καιρούς προϊστορικούς. Η βροχή, τα καιρικά φαινόμενα και η διάβρωση του εδάφους έφτιαξαν ένα τοπίο που βλέπουμε μόνο στις διαστημικές εικόνες από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Η ερυθρά γη διαθέτει ακόμα και πειστήρια της δράσης του παλαιολιθικού ανθρώπου, όπως έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη, φέρνοντας στο φως αξιόλογα ευρήματα.
Γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι κόκκινοι λοφίσκοι του δήμου Ζηρού, μια ανάσα από το Ριζοβούνι και τον Λούρο.
Ένα εξόχως εντυπωσιακό περιβάλλον που δεν ξέρεις γιατί ασκεί τέτοια σαγήνη πάνω σου. Είναι το απόκοσμο; Το θαυμαστό; Το οπτικά αναπάντεχο; Ή αυτό το παιχνίδι που παίζει η φύση στο διάβα του χρόνου;
Η Terra rossa του τόπου μας, αυτή η φανταστική ερυθρογή, αποκαλύπτει επίσης και την έντονη τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Στα προϊστορικά χρόνια ήταν λίμνη και στον πυθμένα της έλαβαν χώρα πλήθος γεωλογικών διεργασιών και καρστικών φαινομένων για να αποκτήσει το πλούσιο χρώμα του ο Κοκκινοπηλός.
Δεν είναι απλώς κοκκινόχωμα δηλαδή, αλλά ένας γεώτοπος σημαντικής επιστημονικής αξίας. Αλλά και μια πραγματικά υπερβατική εμπειρία για τον επισκέπτη, λες και ξαφνικά δεν είσαι στον πλανήτη Γη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ