Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

«Μένουμε Σπίτι» και σερφάρουμε στα «κύματα» του πολιτισμού

Μέσα από την εμπλουτισμένη ιστοσελίδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
 Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, κατάλληλες για δημιουργικές ώρες στο σπίτι, μπορεί να βρει κανείς στο στην εμπλουτισμένη ιστοσελίδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ).
Online περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, πρόσβαση σε διάφορες συλλογές μουσείων αλλά και σε καταλόγους και ιστορικά αρχεία - εκδόσσεις είναι κάποιες μόνον από τις επιλογές που προσφέρει το ΤΑΠ στο κοινό προκειμένου να κάνει τις μέρες του «Μένουμε Σπίτι» πιο ενεργές, δραστήριες και φωτεινές.

Σερφάροντας  λοιπόν στο www.tap.gr μπορείτε να «περιηγηθείτε» στα μνημεία της Ακρόπολης και όχι μόνο στα γνωστά. Να δείτε τα μικρότερα κτίσματα του βράχου, τις πηγές, τα σπήλαια, τα ιερά, το θέατρο, τα ωδεία και τα χορηγικά μνημεία.

Έχετε επίσης την δυνατότητα να επισκεφθείτε Συλλογές, στο β΄ όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών μεταξύ των οποίων και η «Συλλογή Βλαστού – Σερπιέρη» που μας ξεναγεί σε 450 αρχαιότητες από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία αλλά και τα «Πήλινα Ειδώλια», που μας ανοίγουν  τον μικρόκοσμο της κοροπλαστικής τέχνης με 600 ειδώλια, από διάφορα  εργαστήρια, αποκαλύπτοντάς μας πτυχές από τη ζωή των αρχαίων.

Παράλληλα, μπορείτε να ξεφυλλίσετε καταλόγους -λευκώματα και από τις τρεις περιοδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, στο τριετές αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…»,η οποία μας προσκαλεί σε ένα νοερό περίπατο στην Αθήνα του 17ου-19ου αιώνα, «Οδύσσειες», που παρουσιάζει την συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει και «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», που αναφέρεται στην διαχρονική επιθυμία του ανθρώπου να ανακαλύπτει το Ωραίο.

 Προσφέρεται, επίσης, μια ενδιαφέρουσα βόλτα στη λαϊκή μας παράδοση, σε μύθους, έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς, δρώμενα, μουσική, τραγούδια, δεξιότητες, και  τεχνικές μαρτυρίες του παραδοσιακού, λαϊκού και λόγιου Πολιτισμού μας.

Τέλος, ερευνητές, φοιτητές, αρχαιολόγοι, εκπαιδευτικοί αλλά και όποιος ενδιαφέρεται για την Αρχαιολογία, θα βρει, με ελεύθερη πρόσβαση, στην «Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη», επιλεγμένα τεύχη Αρχαιολογικών Δελτίων, πρακτικά αρχαιολογικών και ιστορικών συνεδρίων, μονογραφίες κι επιστημονικές εκδόσεις να αντλήσει πληροφορίες στο πλαίσιο του ερευνητικού, μελετητικού ή του εκπαιδευτικού έργου του, τώρα  που  η παρουσία  μας στις βιβλιοθήκες και στα αρχεία δεν είναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ