Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Technology Forum

Η προώθηση της δημιουργίας τεχνολογικού cluster στον χώρο του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και ενός Κέντρου Καινοτομικών Δεξιοτήτων (Competence Centres) με έδρα την Θεσσαλονίκη, αποτελούν πλέον βασικές επιδιώξεις των φορέων που συμμετείχαν στο Technology Forum, οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας στην Θέρμη.

Πιστοί στο πνεύμα του forum που αναζήτησε αποτελέσματα ουσίας, οι εκπρόσωποι των φορέων κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να προσφέρουν αποτελέσματα ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο άμεσα και ταυτόχρονα στην πρόσκληση, που απηύθυνε από το βήμα του Τechnology Forum o γ.γ.Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Χρ Βασιλάκος προς τις επιχειρήσεις ΤΠΕ “να δημιουργήσουν πλατφόρμες ανάπτυξης συνεργασίας”.

Την πρωτοβουλία για την προώθηση του cluster έχει επωμιστεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος. Όπως τόνισε, μιλώντας στο Technology Forum, ο πρόεδρός του κ.Θεόφιλος Μυλωνάς στόχος του cluster είναι να συμμετέχουν, να συμπράξουν και να συνεργαστούν επιχειρήσεις πληροφορικής, ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων, ινστιτούτων και κέντρων από όλο το τεχνολογικό και ερευνητικό φάσμα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Σήμερα, είπε, υπάρχουν στην Ελλάδα μικρές επιχειρήσεις Πληροφορικής με μικρή κεφαλαιακή επάρκεια και στόχευση μόνο την εσωτερική αγορά. Μέσω του συνεργατικού cluster ερευνητικά κέντρα και ερευνητικές ομάδες από τον τεχνολογικό χώρο μπορούν να συμπράξουν με αυτές για να εξελιχθούν μεν σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις αλλά της διεθνούς αγοράς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΠΤΗΛ κ.Δημ Τζοβάρα τα Competence Centres μπορεί να καταγράψουν τις υπάρχουσες δεξιότητες στις επιχειρήσεις και στα ερευνητικά κέντρα και να εξετάσει τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν έτσι ώστε να “στοχεύσουμε σε αγορές του εξωτερικού και σε έργα που απαιτούν συνεργασίες των ερευνητικών φορέων και των επιχειρήσεων”.

Όπως είπε ο κ Τζοβάρας τα Competence Centres θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και μέσα στο προτεινόμενο cluster του ΣΕΠΒΕ έχοντας στόχο την εξωστρέφεια.

Οι προτάσεις αυτές είναι πάντως σε γνώση των κυβερνητικών φορέων κι όπως είπε ο κ Βασιλάκος αποτελούν συστατικό των λεγόμενων “Πλατφορμών Καινοτομίας” στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Ο γ.γ.Έρευνας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε το Technology Forum μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει δράσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει συνεργασίες έρευνας-καινοτομίας-επιχειρείν. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου και τις στηρίζει η ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας ενώ συνεχάρη τους εκπροσώπους του ΣΕΠΒΕ και του ΕΚΕΤΑ για την προώθηση των προτάσεων τους υπογραμμίζοντας ότι τα Competence Centres περιλαμβάνονται στο ΣΕΣ και στα επιχειρησιακά προγράμματα κι είναι από τις δράσεις που προκρίνει η ΕΕ να χρηματοδοτηθούν.

Μεγάλο ζητούμενο κατά την διάρκεια των εργασιών του forum αναδείχθηκε η παρατηρούμενη αδυναμία της συνεργασίας των επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς. Σκιαγραφώντας την σημερινή κατάσταση ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Θεόφιλος Μυλωνάς σημείωσε ότι “ως χώρα διαθέτουμε αξιόλογα μυαλά για να παράγουμε προϊόντα που μπορούμε να σηκώσουμε στον παγκόσμιο ιστό”. Μεταφέροντας έναν τόνο αισιοδοξίας, ανέφερε πως στο πρόσφατο Start-up Report της Silicon Valley, η Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που παρακολουθούνται στενά για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός επόμενου social network και μνημονεύει μάλιστα τρεις συγκεκριμένες ελληνικές εταιρίες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΖΚ κ.Δημ Λακασάς σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχει υπερεκτιμηθεί το software, το οποίο παρήχθη αφειδώς για την ελληνική αγορά και τον κρατικό τομέα αλλά όχι για την διεθνή εμπορεύσιμη υπηρεσία. ''Στραφήκαμε, πρόσθεσε, κυρίως στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία λειτούργησαν ως υπνωτικά της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας”.

Για να μπει πάντως ένα καινοτόμο προϊόν στην παραγωγή χρειάζεται συνολική χρηματοδοτική δομή. “Αν σπάσει η αλυσίδα της ενίσχυσης η καινοτόμος ιδέα ή πεθαίνει ή πάει στο εξωτερικό” επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ Κυριάκος Λουφάκης.

“Όσες φορές το πανεπιστήμιο, το ερευνητικό κέντρο μια ερευνητική ομάδα συνεργάστηκαν απευθείας με την επιχείρηση υπήρξε αποτέλεσμα και χωρίς να χρειαστούν πολλά χρήματα ούτε μεγάλος κόπος” επισήμανε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΣΒΒΕ κ Χρήστος Γεωργίου. “Ζούμε σε καιρούς τέτοιων πιέσεων και κρίσης που ο ερευνητής και ο επιχειρηματίας πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι κατανοώντας ότι έχουν κοινά συμφέροντα για να συνεργαστούν. Πρέπει να καταρρίψουμε το μύθο ότι η έρευνα δεν μπορεί και η βιομηχανία δεν πληρώνει” επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράθυρο ενημέρωσης κατά την διάρκεια των εργασιών αποτέλεσε η παρουσίαση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας ΣΕΒ-Eurobank. Όπως ανέφερε στο Forum ο συντονιστής του Τομέα Υποδομών κι Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ κ Μιχ Μητσόπουλος “ο στόχος του διαγωνισμού που απευθύνεται σε όλες τις ερευνητικές ομάδες, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και μεμονωμένους ερευνητές είναι να αναδειχθούν τα διαμάντια που κρύβει αυτή η χώρα κι αυτοί που καινοτομούν να βρουν συνεργάτες κι επενδυτές”.

Το Technology Forum της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών του καθώς για πρώτη φορά εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, εταιριών και διακυβέρνησης (ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, ΣΕΠΒΕ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΚΕΤΑ , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για να καταλήξουν στο τι θα πράξουν τους επόμενους μήνες βγαίνοντας από την αίθουσα των εργασιών του forum προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία για την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών.

Στο forum παρουσιάστηκαν 23 εργασίες από ερευνητές του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού χώρου και από επιχειρήσεις ΤΠΕ. Σε στρογγυλό τραπέζι που είχε ως θέμα το πώς μπορεί η τεχνολογική καινοτομία να αποκτήσει συνεργασίες πήραν μέρος ο γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας κ Χρήστος Βασιλάκος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Θεόφιλος Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ Θανάσης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυρ Λουφάκης, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ Δημ Λακασάς, ο διευθυντής του ΣΒΒΕ κ Χρήστος Γεωργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ κ. ΤάσοςΤζήκας και η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας κ Μάρω Βλαχοπούλου.

Βάσει δύο ερευνών από τα Πανεπιστήμια Cambridge (Αγγλία) και Munster (Γερμανία) στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 30.000 ακαδημαϊκοί και φοιτητές από διάφορες χώρες “η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων κι επιχειρήσεων και στην Ευρώπη είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο” ανέφερε μιλώντας στο Forum εκ μέρους του ΣΕΒΕ ο κ Παν Κετικίδης. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε ο ίδιος, ότι ως χώρα δεν είμαστε ακόμη πίσω σε αυτόν τον τομέα. Οι δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν στο Technology Forum έχουν πλέον κωδικοποιήσει 8 σημαντικά σημεία πανεπιστημιακής συνεργασίας και επιχειρήσεων:
-συνεργασία για την έρευνα και ανάπτυξη
-εμπορική αξιοποίηση της έρευνα και ανάπτυξης
-κινητικότητα πανεπιστημιακών
-κινητικότητα φοιτητών
-σχεδιασμός προγραμμάτων σπουδών
-διά βίου μάθηση
-επιxειρηματικότητα
-διακυβέρνηση

2 σχόλια:

  1. Τρέμε Silicon Valley.
    Από δώ και πέρα θα "τρελλαθούμε" στις συνεργασίες. Γι'αυτό κάθε φορέας κάνει το δικό του διαγωνισμό για Start Ups: ΕΠΥ, Ζώνη Καινοτομίας, ΣΕΒΕ, ΑΠΘ, gdg, ΣΕΒ-Eurobank, Εθνική, Open Coffee, Open Τσίπουρο, Σύνδεσμος φίλων ΠΑΟΚ, κοκ. Ολοι αυτοί μάλλον δεν ενδιαφέρονται για συμπράξεις και συνεργασίες αλλά τώρα ο ΣΕΠΒΕ θα τους αναγκάσει με το ζόρι να συνεργαστούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά, μετά από 1 χρόνο, τι αποτελέσματα είχαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ