Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

"ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα Σπύρου Λαζαρίδη ολοκληρώθηκε ο β΄ κύκλος δωρεάν ξεναγήσεων σε ιστορικούς τόπους των Δυτικών Συνοικιών.

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας ανέλαβε να ξεναγήσει μικρούς και μεγάλους σε μια «Διαδρομή μνήμης» η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε επίσκεψη στο Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής, στο Καθολικό νεκροταφείο, στα συμμαχικά κοιμητήρια, στα κτίρια καθολικών και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Πραγματοποιήθηκαν 5 συνολικά ξεναγήσεις κατά μήκος της οδού Λαγκαδά με ομάδες που ξεπερνούσαν τα 25 άτομα. Υπάρχει μία λίστα αναμονής για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις. Κατά τη διάρκειά τους οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν κτίρια και ταφικά σύνολα που σημάδεψαν αυτόν τον δρόμο από την αρχή της χάραξής του και πριν ακόμη από αυτήν. Στόχος της πολιτιστικής δράσης ήταν η ανάδειξη, η διάδοση και η προβολή των μοναδικών πολιτιστικών εμπειριών που έχουν να προσφέρουν οι Δυτικές Συνοικίες καθώς και η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης ως σύνολο και όχι μόνο ως ιστορικό κέντρο.

Τις «Διαδρομές μνήμης» «ακολούθησε» και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος ο οποίος μετά το τέλος της ξενάγησης δήλωσε: Οι «Διαδρομές μνήμης» υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Λαζαρίδη επιχειρούν να αναδείξουν ξεχασμένα ιστορικά σύνολα των Δυτικών Συνοικιών ενώ μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Σπύρου Λαζαρίδη και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου οι «Διαδρομές μνήμης» να αποκτήσουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Το πιλοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Έργων Αποκατάστασης & Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ