Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"ΠΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ" - Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (φωτογραφίες)

Ρηξικέλευθες προτάσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική διασύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία και την αγορά εργασίας παρουσίασε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «πόλη, κοινωνία και πανεπιστήμια – ο δρόμος προς την ανάπτυξη απαιτεί συνεργασία», που οργάνωσε σήμερα ηΔιοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαμιμίκος, πρότεινε:

¨ Μετατροπή των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων σε Συμβούλια Στήριξης, που θα τα συνδέουν με τις τοπικές κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση, προσελκύοντας πόρους, αξιοποιώντας αποφοίτους και λειτουργώντας ως πυλώνες ανάπτυξης στις περιοχές τους.

¨ Μεταφορά της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε έναν εκτελεστικό διευθυντή, δηλαδή σε ένα manager από την αγορά, που θα προσλαμβάνει κάθε ίδρυμα με συγκεκριμένα καθήκοντα και μετρήσιμους στόχους.

¨ Αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται, για κατασκευή φοιτητικών εστιών χαμηλού κόστους μέσω ΣΔΙΤ.

¨ Συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων και επιχειρηματιών, σε μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσελκύσουν φοιτητές από όλα τα Βαλκάνια, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό hub όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

¨ Μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα εξειδίκευσης χρηματοδοτούμενα από μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων αποφοίτων από τις ίδιες επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι η παραγόμενη γνώση εντός των πανεπιστημίων αποτελεί δημόσιο πλούτο που δεν θα πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτος εντός των τειχών των ερευνητικών κέντρων, αλλά να διοχετεύεται στην κοινωνία.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στη σταθερή συνεργασία της ΠΚΜ με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και στη θεσμοθέτηση της Αντιπεριφέρειας Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών.

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Μυλόπουλος, ανέφερε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παρά την κρίση, προσλαμβάνει κάθε χρόνο 3.000 νέους ερευνητές και ζήτησε αύξηση κονδυλίων για την ενίσχυση της έρευνας.

Η Αναπληρώτρια Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και πανεπιστημίων, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες επαφής με την αγορά εργασίας, μέσω των Γραφείων Διασύνδεσης των ΑΕΙ.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμοσμένη έρευνα που έχει ως στόχο την αγορά (market driven) και μάλιστα τις αγορές του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, έθεσε ζήτημα καλύτερης ενημέρωσης των επιχειρήσεων για υπηρεσίες που μπορούν προσφέρουν τα ερευνητικά ινστιτούτα, σε τομείς όπως η πιστοποίηση προϊόντων και δοκιμών, η εκπαίδευση προσωπικού, κ.α.

Νωρίτερα, καλωσόρισε συμμετέχοντες και κοινό ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. κ. Μηνάς Σαμαντζίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εκδήλωση θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό μετάβασης, από την ανακύκλωση ιδεών για την ενίσχυση της διασύνδεσης κοινωνίας και πανεπιστημίων, στη σταθερή παραγωγή αποτελεσμάτων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Οικονόμου. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ