Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου:
Στο Εφετείο δικάζεται αύριο Τρίτη 22.10 ο παυθείς Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης για παράβαση καθήκοντος και απιστία σχετικά με την υπηρεσία κατ' εξακολούθηση, κυρίως για τη μείωση των προστίμων όσων έχουν ρυπάνει τη λίμνη Κορώνεια.

Τον Μάρτιο του είχε επιβληθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή. Σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή είχαν καταδικαστεί επίσης και τους Μ. Γραικού, Αρ. Διαπούλη και Ν. Μπουρνή.

Η καταδίκη βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στην πληθώρα στοιχείων που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007.

Ο πρώην ευρωβουλευτής υποστήριξε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι:

«Καταγγέλλουμε χρόνια τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που στόχο είχαν τη διατήρηση ενός δολοφονικού μοντέλου ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπήρχε συνειδητή επιλογή να μην ενοχλούνται οι βιομηχανίες περιμετρικά της λίμνης. Οι ευθύνες της διοίκησης Ψωμιάδη υπήρξαν βαρύτατες, γιατί με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλήψεις υπηρέτησε με συνέπεια το πελατειακό σύστημα και τα ποικίλα συμφέροντα. Οι έλεγχοι ήταν υποτυπώδεις, όπως και η πολιτική της μη είσπραξης ή μείωσης των προστίμων που εισηγούνταν υπάλληλοι αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Η Δικαιοσύνη πρέπει να σταθεί στο ύψος της».

Όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας (Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Δ/νση Ανάπτυξης - Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Ειδικά η Δ/νση Περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Ειδικά ο Π. Ψωμιάδης δεν είχε συγκροτήσει τα προβλεπόμενα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις. Ξεκίνησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη Κορώνεια με καθυστέρηση 18 μηνών, σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες. Επίσης, καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες την επιβολή των προστίμων τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής. Ενώ προέβη αυθαίρετα, και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Η δίκη είναι η πρώτη από αυτές που σχετίζονται με την Κορώνεια.

Άλλες σχετικές τοποθετήσεις για το ζήτημα της Κορώνειας από τον Περιφ. Σύμβουλο Μιχ. Τρεμόπουλο και την αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ