Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ FUCHTEL

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γερμανού Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Hans-Joachim Fuchtel, συνοδευόμενο από τον Γενικό Πρόξενο κ. Wolfgang Holscher-Obermaier, τον Αντιπεριφερειάρχη της πόλης Κόμπλεντζ κ. Frank Hemerlle και στενούς συνεργάτες τους πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/5) στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συντόνισε την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι κκ. Γιάννου, Πασσόης, Στάμκος και Χοΐδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών τουριστικών επιχειρήσεων του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κ. Γιώργος Βιλδιρίδης, στελέχη υπηρεσιών, δημοσιογράφοι, κ.ά.


Η σύσκεψη ξεκίνησε με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και της ύφεσης στην πραγματική οικονομία. Όπως τόνισε, υπάρχουν τέσσερα κορυφαία ζητήματα ανάπτυξης τα οποία απαιτούν το σχεδιασμό δράσεων και επειγουσών παρεμβάσεων. Ειδικότερα υπάρχει ανάγκη για ανατροπή του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου το οποίο γεννά συνεχώς χρέη. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση της κτηνοτροφίας με στόχο να αποτελέσει ηγετικό κλάδο με βαρύνουσα σημασία στη διατροφή του γενικού πληθυσμού. Τρίτο σημαντικό σημείο είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της διοίκησης της ανάπτυξης και, τελευταίο σημείο, η δημιουργία καινοτόμων τουριστικών προϊόντων μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο κ. Θεοδωρίδης μίλησε για τον ειδικό ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση και μίλησε για ένα πλαίσιο μακράς προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με εξειδικευμένες προτάσεις σε επιλεγμένους τομείς ειδικού ενδιαφέροντος.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και προσωπικός εντεταλμένος της Καγκελαρίου κας Α. Μέρκελ, διέκρινε μία σημαντική δυναμική σε πολλούς επιμέρους τομείς για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Βασική κατεύθυνση σ’ αυτήν τη συνεργασία είναι η παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρίας η οποία θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς με σημαντικά οφέλη για την ελληνική κοινωνία. Βρισκόμαστε σε μία «οξεία» φάση της κρίσης και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, τόνισε. Επίσης, παρουσίασε ένα πλαίσιο συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης των συνεργασιών, με βάση επιλεγμένες περιοχές συνεργασίας (δομοστοιχεία) και συγκεκριμένων δράσεων.

Οι κκ. Δήμαρχοι παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση στους Δήμους η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε τη συμβολή των Γερμανών εταίρων για τη διαμόρφωση ενός θετικού επιχειρηματικού κλίματος για τις ελληνικές εξαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός Πρόξενος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ειδικών εκδηλώσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε πόλεις της περιφέρειας με ειδική θεματολογία η οποία έχει προταθεί από τις ελληνικές τοπικές αρχές (διαχείριση υδατικών πόρων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση χειμερινού τουρισμού) κ.λπ. Τον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη μία απολογιστική συνάντηση με την ελληνογερμανική συνέλευση.

Ο κ. Ανέστης Παπαδάκης, Σύμβουλος του κ. Αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Ανάπτυξης, παρουσίασε συνοπτικά το πλαίσιο οργάνωσης της διοίκησης της Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Παρουσίασε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του διοικητικού μηχανισμού και την ανάπτυξη ενός Συστήματος Διοίκησης της Ποιότητας σ’ όλη την επικράτεια της Π.Ε. Πέλλας. Ειδική αναφορά έκανε επίσης σ’ ένα δίκτυο πολυμερών και σύνθετων παρεμβάσεων με βάση ειδικές ζώνες.

Ο κ. Βιλδιρίδης, μιλώντας εκ μέρους των επιχειρηματιών, παρουσίασε τη σημαντική προοπτική τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου και τόνισε τη σημασία που έχει να αρθούν οι περιορισμοί και άλλα εμπόδια που αναστέλλουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης κλείνοντας την συνάντηση, ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό και τους παριστάμενους, ανέφερε ότι αυτή ήταν μία πρώτη γνωριμία και ευχήθηκε τη συνέχεια της συνεργασίας μέσα από συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις. Ο κ. Φούχτελ εξάλλου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πλούτο των δυνατοτήτων και προτάσεων συνεργασίας που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ