Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Στη μετά το δεύτερο μνημόνιο εποχή μπαίνει από σήμερα η αγορά εργασίας, καθώς αρχίζει και επίσημα το μεγάλο… πριόνισμα των κλαδικών συμβάσεων. 
Δυστυχώς, οι αλλαγές εφαρμόζονται σε κλίμα σύγχυσης, που δεν έχει επιτρέψει σε πολλούς εργαζομένους να αντιληφθούν τι πραγματικά αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εργασίας, ότι το «ορόσημο» της 15ης Μαΐου δεν αφορά όλους τους εργαζομένους που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις.

«Τα περί αυτόματης μείωσης του μισθού για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, ερμηνεύοντας το μνημόνιο, αλλά και την πολυσυζητημένη Πράξη 6 του 2012 που εκδόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξειδικεύοντας το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

Από τις συνολικά εκατόν πενήντα μία συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, για δέκα συμβάσεις ισχύει το «ορόσημο» της 15ης Μαΐου. Πρόκειται για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν από τις 14/8/2011 και μέχρι τις 14/2/2012.

Αν μέχρι τις 14/05/2012 δεν συνάφθηκε νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, τότε ο εργοδότης νομιμοποιείται, δηλαδή έχει δικαίωμα -χωρίς να είναι υποχρεωμένος- να προσαρμόσει τους μισθούς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου στον βασικό μισθό του αντίστοιχου για κάθε εργαζόμενο κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης, συν τα τέσσερα προβλεπόμενα επιδόματα. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει μέχρι να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, η οποία μπορεί να συμφωνηθεί οποτεδήποτε, όπως διευκρινίζει το υπουργείο.

Οι δέκα κλάδοι εργαζομένων που βρίσκονται στο «στόχαστρο» των νέων ρυθμίσεων είναι: μεσίτες ασφαλίσεων, εργαζόμενοι σε βιβλιοπωλεία, εργαζόμενοι σε γεωργικούς συνεταιρισμούς, γεωτεχνικοί, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνολόγοι τροφίμων, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και υπάλληλοι γραφείου, καθαρίστριες και χειριστές υπολογιστών, που εργάζονται σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργοδότες μπορούν από σήμερα να πληρώνουν μισθούς όχι σύμφωνα με τους κατώτατους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά με βάση τα κλιμάκια που ίσχυαν στη σύμβαση που έληξε. Μπορούν να καταργήσουν επιδόματα τα οποία προβλέπονταν μόνο από τις συμβάσεις, αλλά είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τέσσερα: το επίδομα ωρίμανσης (επίδομα χρόνου υπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη), το επίδομα τέκνων, το επίδομα σπουδών (τίτλοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, επαγγελματικής εκπαίδευσης) και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν και το επίδομα γάμου, επειδή αποτελεί γενικό κατώτατο όρο εργασίας, ρητά προβλεπόμενο από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, ως κατώτατο όριο προστασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Κατά τα άλλα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι για τις συμβάσεις εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν μετά τις 14/2/2012, είκοσι πέντε τον αριθμό, «τρέχει» το τρίμηνο από την ημερομηνία καταγγελίας ή λήξης τους και μόνο αν αυτό παρέλθει άπρακτο, μπορεί ο εργοδότης να προσαρμόσει μονομερώς τις αμοιβές, με τον τρόπο που προαναφέραμε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Υπάρχει όμως και άλλη μία κατηγορία συμβάσεων: όσες έληξαν ή καταγγέλθηκαν πριν από τις 14/8/2011, oι οποίες είναι συνολικά σαράντα τρεις. Αν δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση, τότε, από το χρονικό σημείο που έληξε το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, οι κανονιστικοί όροι της κάθε σύμβασης έχουν ήδη μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν με απόφαση του εργοδότη, αλλά απαιτείται να υπογράψει νέα ατομική σύμβαση ο εργαζόμενος.

Εξάλλου, σήμερα είναι σε ισχύ εβδομήντα τρεις κλαδικές συμβάσεις, δηλαδή ούτε έχουν λήξει ούτε και έχουν καταγγελθεί. Για τις συμβάσεις αυτές εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή όλα όσα προβλέπονται στους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τις αμοιβές.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι λοιποί «θεσμικοί» όροι των συλλογικών συμβάσεων (όσοι όροι, δηλαδή, δεν αφορούν μισθούς και επιδόματα) εξακολουθούν να ισχύουν και με τις νέες διατάξεις, ως όροι των ατομικών συμβάσεων, για όσο διάστημα δεν τροποποιηθούν με νεότερη συλλογική σύμβαση ή με την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης εργασίας.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις αμφισβητείται από τη Συνομοσπονδία ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σχετικής Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένει την απόφασή του. 

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ