Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΤΟΥΣ

Αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των πρατηρίων σε περίπτωση κλοπής στην αντλία , προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά τα εκτεταμένα κρούσματα απάτης από πολλά βενζινάδικα με πειραγμένες αντλίες. 

Ανακοινώθηκε επίσης η επιβολή τσουχτερών προστίμων. 



Την ίδια ώρα, η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα ύψη γεγονός που οι πρατηριούχοι αποδίδουν στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας το υπουργείο θα προχωρήσει σε ελέγχους των τιμών σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κεφαλονιά όπου η βενζίνη αγγίζει και το 1 ευρώ και 80 λεπτά ανα λίτρο.



Παράνομες αντλίες

Αυστηρές ποινές προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης που ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας και αφορά  την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλοπής καυσίμου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που τοποθετείται από τα πρατήρια στις αντλίες.
Ο παράνομος μηχανισμός που κλέβει καύσιμο επηρεάζοντας τον μετρητή της αντλίας εντοπίστηκε σε 14 βενζινάδικα τον τελευταίο χρόνο. 


Ο μηχανισμός κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ αλλά αποφέρει υπέρογκα κέρδη, καθώς μπορεί να ρυθμιστεί να κλέβει 5% του καυσίμου χωρίς να γίνεται κατανοητό το τελικό αποτέλεσμα από τον πελάτη.


Έτσι ο καταναλωτής που πληρώνει για 40 λίτρα, βάζει 38.Με τιμή αμόλυβδης στο 1,60, το κέρδος είναι 3,20 ανά γέμισμα. Σε ένα μικρό πρατήριο που πουλάρι 2 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, η κλοπή ισοδυναμεί με 100.000 λίτρα. Με μέση τιμή 1,40 το μαύρο χρήμα αγγίζει τα 140.000 ευρώ.


Με τροπολογία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στη Βουλή, θεσπίζονται αυστηρότερα πρόστιμα. Εφόσον εντοπίσει παράνομος μηχανισμός οι αρχές θα προχωρούν σε:
  • σφράγισμα πρατηρίου και ενεργοποίηση διαδικασίας οριστικής αφαίρεσης άδειας
  • ποινικές κυρώσεις 5ετους φυλάκισης
  • χρηματικό πρόστιμο επί ετήσιου τζίρου διπλάσιο του ποσοστού κλοπής
Υπέρ των ελέγχων για τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων και την πάταξη οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης των καταναλωτών τάχθηκε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος με σημερινή ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ