Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

105 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟ 2010

Τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε 33 χώρες κατά το 2010, αριθμός μικρότερος από αυτόν του 2009, σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Presse embleme campagne»(PEC), η έδρα της οποία βρίσκεται στη Γενεύη...
Το έτος 2010 ήταν ελαφρώς «λιγότερο ζοφερό» από το 2009, στη διάρκεια του οποίου είχαν βρει το θάνατο 122 δημοσιογράφοι, εξηγεί η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2010 είναι αντιθέτως αυξημένος σε σχέση με τους 91 δημοσιογράφους που είχαν σκοτωθεί κατά το 2008.
«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρει ακόμη τα μέσα για να βάλει τέλος» στο φαινόμενο αυτό, υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της PEC, ο Μπλεζ Λαμπέν.
«Εξακολουθούν να λείπουν οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί για να διεξάγονται γρήγορα έρευνες και να διώκονται οι δράστες αυτών των εγκλημάτων», προσθέτει.
Το Μεξικό, όπου 14 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αρχών και των καρτέλ των ναρκωτικών, και το Πακιστάν, όπου σκοτώθηκαν 14 δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι στις ζώνες της μεθορίου με το Αφγανιστάν, ήταν το 2010 οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες για τα μέσα ενημέρωσης.
Η Ονδούρα ανέβηκε στην 3η θέση της κατάταξης, καθώς σκοτώθηκαν εκεί εννέα δημοσιογράφοι, και ακολουθεί το Ιράκ, όπου δολοφονήθηκαν επτά δημοσιογράφοι.
Μεταξύ των πιο επικίνδυνων χωρών για τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να είναι οι Φιλιππίνες (6 δολοφονημένοι δημοσιογράφοι), η Ρωσία (5) καθώς και η Κολομβία (4). Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν επίσης στο Αφγανιστάν.
Η PEC, η οποία επιδιώκει να συναφθεί μια διεθνής συνθήκη ειδικά για την προστασία των δημοσιογράφων στις ζώνες συγκρούσεων, καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι ένας «τούρκος δημοσιογράφος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα καθ' οδόν προς τη Γάζα».
Μέσα σε πέντε χρόνια, τουλάχιστον 529 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους το επάγγελμά τους, σύμφωνα με την PEC. Οι πιο επικίνδυνες χώρες είναι το Ιράκ (σκοτώθηκαν 127 δημοσιογράφοι), οι Φιλιππίνες (59), το Μεξικό (47) και το Πακιστάν (38). Σ' αυτές τις τέσσερις χώρες σκοτώθηκαν περισσότεροι από τους μισούς από τους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί σ' όλο τον κόσμο αυτά τα πέντε τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ